bird-3879179_960_720

Neavând prea multă activitate zilele astea, stau și observ ce se întâmplă în jur.
Un lucru care sare-n ochi e furia. Furia colectivă față de cei care nu respectă izolarea, față de bișnițarii care vând măști cu 100 de lei bucata, față de diaspora, față de propriul sechestru la domiciliu…
Suntem foarte nervoși în ultima vreme. Atâta că furia nu e altceva decât paravanul pentru frică. Nu vreau să arăt că mi-e frică de virus și de ceața din jurul lui, așa că mă enervez și devin vocal față de orice persoană/situație care-mi contrazice logica sau convingerile.

În ultimele 2 săptămâni, am văzut multă furie vis-a-vis de românii care s-au întors din Italia imediat ce situația a început să degenereze. Mulți dintre ei, deja contaminați.
După primul val de ”repatrieri”, a început să curgă cu petiții care solicitau închiderea granițelor în fața acestor oameni. Constituția României left the chat.
Atunci, lumea a început să-i roage să nu mai vină. Frica era și este absolut legitimă. În ultimă instanță, focarul a ajuns în țara noastră via Italia.
DAR
…v-a trecut prin minte vreo secundă că poate mulți s-au întors de teamă că, dacă mor prin alte țări, corpurile lor vor trebui repatriate ?
De niște familii care, în multe cazuri, n-au după ce bea apă.

Pera Novacovici spunea zilele trecute că întoarcerea masivă a diasporei înseamnă doar că România încă e acasă pentru ei. Că, în fața amenințării, caută adăpost în România la fel cum un copil mic se agață de fusta mamei. Tot Pera întreba retoric ce faci atunci când fratele tău îți bate disperat la ușă. Mai pui un lacăt sau mai pui o saltea ?

Treaba e că, oricât de greu ne vine să înghițim asta, oamenii din diaspora trebuiau primiți. Măcar din motive legale, dacă nu umanitare.
Problema e că, odată ce s-au văzut în țară, mulți dintre ei și-au băgat picioarele în ea de izolare (la carantină vorbim deja de jandarm la ușă). Iar asta e de neiertat.

Cât de limitat să fii, încât, știindu-te posibil purtător și importator de virus, să te plimbi liber pe străzi, să atingi clanțele magazinelor și instituțiilor, s-o lași pe vecina să se aplece la 10 cm de fața ta pentru a-ți șopti o bârfă și să dai mâna cu toți prietenii ?

N-am niciun pic de respect pentru oamenii care au mințit la vamă.
N-am niciun pic de compasiune pentru cei care nu au respectat nici măcar amărâta aia de auto-izolare, punându-i în pericol pe toți cei din jur.

Pe această cale, s-a evaporat și mitul diasporei, care vine să salveze de la prostie ciobanii rămași în țară. Mai ales în ziua votului.
Cele 3 zile de vot pentru diaspora au fost dinamitate în momentul în care primul român întors din Italia a mințit la vamă. Dar asta e altă poveste.

O altă sursă de furie erau, până ieri, oamenii în vârstă. Nu de alta, dar erau frecvent fotografiați în ipostaze imorale : la coadă la Primărie, la coadă la bancomat, la coadă la magazin sau claie peste grămadă în parc. Nu știu ce-i motiva. Cu tot cinismul, n-aș exclude posibilitatea ca unii dintre ei să-și fi chiar dorit să moară, în adâncul subconștientului.

Cert e că, începând de ieri, s-a terminat balul. Oamenii în vârstă vor fi protejați cu forța. Ieșirea din casă le e permisă doar într-un interval minuscul, dimineața, și doar cu bilet de voie. Pentru restul categoriilor de vârstă, ieșirea din casă e posibilă, teoretic, în oricare dintre cele 24 de ore ale zilei, dar numai cu motive extraordinar de întemeiate. Și, desigur, cu biletul.
Așadar, gata cu cozile la orice.
Numai că frica se mărește din nou.
Pe ce propuneți să ne înfuriem azi, ca s-o domolim ? 🙂

Un gând despre “Izolarea și rebelii sistemului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s