Hiding-In-Fear-OriginalWithCut-774x1376-90-CardBanner

Se acutizează isteria mondială privind coronavirusul.

Pasagerii care strănută în tramvai se află într-un permanent pericol de linșare, supermarketurile se golesc, bișnițarii de măști medicale profită.
Încordarea colectivă se simte în aer.

Știm despre virus că provoacă un fel de gripă, că se răspândește foarte rapid, dar și că rata de mortalitate sub 50 de ani e aproape zero. Aproape toți cei care au murit din cauza lui aveau afecțiuni respiratorii cronice și un sistem imunitar scăzut.

Cu siguranță nu e de joacă cu virusul, dar…ne ajută la ceva isteria în masă ? În general, oamenii panicați fac prostii pe bandă rulantă.
…cel puțin, asta mi-a spus instructorul auto după ce am picat a doua oară orașul la școala de șoferi.

După părerea mea, adevărata problemă a acestei crize medicale mondiale nu e coronavirusul în sine, cât faptul că frica scoate la iveală animalele din noi.
Oricât de cult, doct și evoluat te-ai considera, parcă tot nu excluzi ideea de a te bate parte-n parte cu vecinul pentru ultima conservă, în ipoteza unei crize prelungite.

Consider că principala miză a acestor zile e gradul în care reușim să ne păstrăm demnitatea. Se aude și la vânzătorii de măști ?

Pentru că la un moment dat se va termina. Ori ne va răpune virusul pe toți și adio, rasă umană (cam puțin probabil, având în vedere rata de mortalitate de doar 2%), ori vom dovedi noi virusul, prin vaccinuri și medicamente meșteșugite, care tocmai iau ființă în laboratoarele marilor cercetători ai lumii.

Cert e că, pe această planetă, nimic nu e etern. Iar când criza se va termina, tot ce va conta va fi modul în care am gestionat-o, fiecare în parte. Felul în care i-am tratat pe cei din jur. Felul în care ne-am călcat sau nu în picioare pentru ultima pâine.

Cum arată o abordare calmă și cerebrală, din punctul meu de vedere :

1.Urmăm toate indicațiile medicilor. Spălat pe mâini, neatinsul feței cu mâinile, dezinfectarea periodică a celui mai jegos accesoriu al nostru, er, telefonul.

2.Trecem o perioadă pe ”modul introvert”. Mai subțirel cu ieșirile, viața socială și petrecutul de timp în locuri publice și aglomerate.

3.Avem grijă maximă de sistemul imunitar. Mâncare calitativă + încercăm să reducem panica și stresul.

4.Concepem un plan B pentru o posibilă izolare temporară în case (mici provizii de făină, paste, alimente neperisabile, SĂPUN), fără să ne călcăm în picioare la Kaufland. În ultimă instanță, pe astea n-ar strica să le cam avem pe acasă constant, având în vedere că pe această planetă se poate întâmpla orice, oricând. Catastrofe naturale, incendii pe sute de hectare sau dispute diplomatice cu iz atomic între marele blond și omologul său coreean.

Important e să facem totul cu demnitate.
Șansele sunt că omenirii nu i-a sosit încă ceasul, iar a doua zi după eradicarea virusului, tot noi va trebui să ne privim în oglindă dimineața.

Și nu e totuna dacă bezmeticul din oglindă va fi gestionat criza cu înțelepciune, uzând de facultățile sale mintale, sau dacă va avea în CV înjuratul unei bătrânici care a tușit în autobuz.

Cât despre proviziile pentru zile negre, lansez un apel public spre populația din magazine.
Vă rog să nu cumpărați toate bezelele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s