danab

În ultima vreme, Dana Budeanu a luat avânt în viața publică. Dintr-o creatoare de modă cvasinecunoscută (pentru cei care nu urmăream ”Bravo, ai stil” și alte producții asemenea), Dănuța a devenit marea preoteasă a modei românești. Nu mai ai unde să te ascunzi de ea și de părerile ei controversate despre amețite și mafioți.

Văd mulți oameni ultragiați de această stare de fapt.
Și nu mi-e clar de ce.

Vă ține cineva pistolul la tâmplă să vă uitați la clipurile ei ? A zis cumva Dănuța că dacă nu o urmăriți, știe ea unde locuiți și unde merge la școală copilul vostru ?
De ce vă uitați la ea, dacă vă enervează ?

Vă zic eu de ce vă uitați.
Pentru că unele dintre părerile ei intră în rezonanță cu părți nevindecate din voi și simțiți nevoia s-o respingeți visceral, ca să nu vi se dezintegreze imaginea de sine.

Mai pe scurt, vă apărați de Dana Budeanu enervându-vă pe ea și considerând-o inferioară. Pentru că de la un om inferior nu ai ce să înveți, nu-i așa ? Maximum poți să zâmbești a milă când vezi cât de limitat e, nu-i așa ?

Iată un pont din psihologie – nu are cum să te înfurie ce-ți spune o persoană decât dacă, în adânc, și tu crezi același lucru despre tine. Dacă-ți spune că ești prost, iar tu ești suficient de securizat în propria inteligență – conștient că ești un om cu bune și cu rele, dar per total, cu un nivel de inteligență peste medie – n-o să te înfurii. Vei presupune din start că persoana are o zi mai proastă. Sau că proiectează pe tine propriile frustrări și vrea să te biciuiască pe tine pentru ele, ca să nu se biciuiească ea.

Prin urmare, dacă Dănuța spune că ne-epilarea pe durata iernii e dovadă de nesimțire, iar tu știi că ultima ta programare la salon a fost în octombrie, te vei simți atacată. Ți-a spus în față exact ce credeai și tu despre tine, în adâncul sufletului. Și simți nevoia să te enervezi pe ea.
O cretină care nu știe nimic despre viață. O frustrată, care nu știe cât de greu e să atingi un echilibru carieră-casă.

”Frustrata” doar remarcă discrepanța dintre idealurile afirmate de noi (cum ar fi o relație de cuplu funcțională) și acțiunile noastre ineficiente (cum ar fi îngrijirea fizică intermitentă).
Teoretic, n-ai prea avea de ce să te superi pe ea dacă ești suficient de echilibrat și securizat în propria imagine de sine.
Ah, că nu-ți place cum o spune ? Că uneori se exprimă ca o mafioată din Ferentari ? E adevărat.

Dar ce-ai spune…să n-o mai urmărești, dacă simți că nu rezonezi cu ea ? Dacă simți că nu poți extrage nimic relevant pentru tine și viața ta ?
Eu, una, o urmăresc pentru divertisment. Mă distrează modul în care analizează diverse aspecte ale vieții. De exemplu, m-a dat pe spate când a spus că plicul cu bani dat la nuntă seamănă cu o șpagă.

În schimb, ce nu-mi surâde prea tare la Dana Budeanu e că exclude orice cauză psihologică pentru comportamentele pe care le înfierează.
Exemplu. Ai în față o femeie supraponderală.

Dănuța : Băăăi ! Nesimțito ! Te-ai făcut cât frigiderul ! Mă mir cum te mai suportă mafiotul de bărbatu-tău. Ăluia i-ar trebui compensații morale pentru că se afișază în public cu tine.
Maria : Hai să explorăm puțin perioada în care ai început să iei în greutate și relațiile tale cu apropiații. Undeva, există o parte a minții tale care consideră că te protejează de ceva prin aceste kilograme. Trebuie doar s-o găsim și s-o dezamorsăm, astfel încât să te simți în siguranță să ajungi la o greutate care-ți servește mai tare.
Și totuși, Maria n-o judecă pe Dănuța pentru modul în care alege să se exprime (cât de arogant sună asta !). 
Maria ia de la Dănuța ce i se potrivește.

În destule situații, am găsit-o a fi foarte pertinentă. De exemplu, ea militează pentru ca toată lumea să-și creeze propriul stil (inclusiv vestimentar); să ne îmbrăcăm doar în lucruri care ne fac plăcere și care ne vin bine, independent de tendințele în modă. Să știm cine suntem, ce vrem de la viață și să ne îmbrăcăm ca atare. Ce e greșit în asta ? 

Dănuța, în mafioțeala ei, este, totuși, un om asumat și autentic. Om cu care uneori rezonez, alteori nu.
Și atât. Zero dramă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s