blog.post7bihor

1.Melanjul cultural

Oricât s-ar bate badea Ion cu pumnul în piept că nu dă Ardealul, la finalul zilei, tot cu vecinul Istvan joacă șah în fața blocului. Românii de etnie maghiară din Bihor sunt prietenii noștri, vecinii noștri, ocazional – partenerii noștri. Una dintre cele mai bune prietene ale mele e de etnie maghiară. Și, ce să vezi, chiar nu pare c-ar vrea să-mi fure teritoriul strămoșesc de sub picioare.

Ca bonus, suntem rezonabil de deschiși față de toți străinii care ne calcă pragul. Ne interesează doar să fie OAMENI și să beneficiem de respect reciproc. În rest, Dumnezeu cu mila. Primim la studiu/muncă cetățeni din Africa, Israel, Palestina, Sri Lanka, Emiratele Arabe…chiar și localnici din Ditrău. 

2.Vocabularul nostru de bază e mai maghiarizat decât vrem să acceptăm

Nu există viață fără ioi, noa şi varianta extinsă – noa, bine amu. Uneori, când nu suntem atenţi în public, bem cafia în loc de cafea. Colac peste pupăză, am introdus în limba română o serie de sunete străine lui Traian şi Decebal. Biñe, d’eal, bat’e. Poți considera asta o rușine sau o abilitate în plus. Roagă pe cineva din sud să pronunțe Șoañi. 

3.Regionalismele

În zonele rurale, ne mândrim cu un limbaj extraterestru pentru neinițiați. Oblac, legheleu, jemble, șuștar, iosag. Toate regiunile României au doza lor rezonabilă de cuvinte indescifrabile, dar pare că noi ne-am dat silința cu adevărat în încercarea de a nu ne înțelege nimeni.

4.Tratăm orice cu pălincă

Te doare gâtul ? Un pahar de pălincă și o linguriță cu miere. Dacă nu funcționează din prima, suplimentezi cu o compresă externă. Îmbibată în pălincă. Probleme de digestie ? Pălincă. Probleme sentimentale ? Pălincă.

5.Un om din doi are în dulap cel puțin o haină tradițională moștenită de la bunici/străbunici

O chimeșe, o zadie, niște nădragi, ceva. Chiar dacă nu prea avem unde să le etalăm, le păstrăm ca pe o bucățică din sufletul strămoșilor.

6.În adânc, știm că nu suntem cu nimic mai buni sau mai slabi decât cetățenii din alte regiuni. Dar asta nu ne împiedică să ne considerăm cireașa de pe tortul principatelor române. 

 

4 gânduri despre “Lucruri care-mi plac la județul Bihor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s