Printre oamenii deștepți din arealul meu de răspândire apare recurent următoarea ipoteză, privind cauza catastrofei din Australia : se pare că aborigenii aveau bunul obicei de a distruge anual vegetația uscată de pe continent, prin focuri controlate.

Știind că aveau de a face cu un pământ destul de arid și predispus incendiilor, se dispensau preventiv de ”combustibilul” unor viitoare incendii devastatoare.

Tradiția s-a menținut chiar și după ce Australia n-a mai fost gestionată de aborigeni, ci de presupușii oamenii civilizați.

În urmă cu câțiva ani, niște autorități deștepte au decis că natura se poate descurca și singură cu uscăturile, motiv pentru care au suspendat orice operațiune de incendiere preventivă.
Vegetația uscată s-a strâns și s-a tot strâns, ca praful de pușcă în butoi. Iar autoritățile australiene fumau deasupra butoiului. Restul e istorie.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Zilele astea, s-au activat din nou Greta și asociații, cu teza încălzirii globale. Pe asta o dezbatem altă dată, că e prea vastă.

Pe scurt – nu, nu cred că motivul principal pentru care planeta se încălzește, ghețarii se topesc, iar pădurile ancestrale ard – e paiul de plastic cu care ne bem limonadele (spre dezgustul Dănuței Budeanu). Sau pungile de plastic de la magazin. Mașinile Diesel. Toate alea.

Kind reminder – de-a lungul istoriei sale, această planetă a trecut bine, mersi, prin câteva glaciațiuni. Fără contribuție umană. Și-a declanșat și a încasat tot ea o grămadă de schimbări climatice. Din nou, fără contribuție umană.
Prin urmare, de ce am exclude posibilitatea ca Pământul să fi intrat într-un nou ciclu de autoreglare ?
Ah, că nu va fi roz pentru habitanții lui, er, noi ? Sunt convinsă.

Dar voi sunteți convinși că dacă, de mâine am exila dintre noi tot ce înseamnă plastic și am conduce doar mașini electrice, am schimba măcar cu un micron cursul acestui proces ?

Un fizician de la Universitatea de Sud-Est din Louisiana, Rhett Allain pe numele lui, s-a întrebat la un moment dat în ce măsură s-ar mișca Pământul dacă toată omenirea ar sări în sus în același timp. Nu să sară fiecare pe partea lui de planetă. Ci să-i aliniezi pe toți cei 7-8 miliarde în aceeași emisferă și să-i pui să sară. Din calculele lui, a rezultat că planeta s-ar duce în jos cam cu a suta parte din raza unei molecule de hidrogen. Și că ar reveni la loc cam într-o milisecundă.
Cam atât influențăm noi Pământul.

Acum, revenind la Australia, ipoteza mea e următoarea :
1.Planeta e capabilă să se autoregleze pentru a-și menține homeostazia.
2.Tehnicile ei de reglare sunt agresive și, pe alocuri, letale vieții terestre. Aici prăjește un continent, dincolo inundă, dincoace scufundă.
3.Atunci când ne-a făcut loc pe dânsa, ca specie, ne-a cedat o parte din atribuțiile de mentenanță, pentru a evita să fim anihilați atunci când ar fi făcut-o ea, periodic și natural, în stilu-i apocaliptic.

Tind să cred că precedesorii noștri intuiau asta. Ce dovadă mai bună vreți, decât faptul că bunicii noștri știau întotdeauna că pe terenul X se plantează un an morcovi și doi ani secară, pentru a da timp mineralelor din sol să se regenereze ?

Aborigenii știau că vegetația uscată din Australia trebuie arsă periodic și controlat, pentru a preveni incendiile majore.

Animalele știu să fugă din calea uraganelor, pentru că simt vibrațiile Pământului. În trecut, oamenii pricepeau semnalele din comportamentul animalelor și știau să fugă și ei.

Numai noi nu mai știm nimic. Iar Pământul tocmai a ajuns din nou la comandă și-și face mentenanța singur, în stilul care nu ne place.

Ce se poate face în acest punct ?
Dacă știam, în clipa asta nu eram în spatele tastaturii, ci pe o scenă, întinzând mâna spre Premiul Nobel.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Dacă vrei să vezi ce am mai scris, consultă secţiunea Articole.

4 gânduri despre “De ce arde Australia ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s