selly

În ultima vreme, nu mai ai unde să te ascunzi de Selly.
E prezent pe youtube, la ştiri, în cinematografe (mai nou) şi în gusturile vestimentare ale copiilor din familiile noastre.

Pentru cei care au reuşit performanţa de a nu fi la curent cu activitatea lui, specific că Selly e un puşti de 18 ani care face vlogguri. Se filmează vorbind despre tot felul de chestii şi are mare priză la publicul 10-15/16 ani. Ocazional, mai şi cântă, în colaborare cu alţi vloggeri cu nume exotice.

Ce-a făcut, ce n-a făcut, treaba e că Selly s-a îmbogăţit din vlog şi activităţi colaterale. Recent, şi-a cumpărat o maşină cu 70.000 de euro, pe care a şi avariat-o în primele zile.
…iar omenirea e ultragiată că acest specimen «inutil » a devenit idolul noii generaţii. Că-i învaţă prostii, le dă un exemplu negativ, e un cocalar cu Mercedes etc, etc, etc.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Recunosc că, iniţial, m-am lăsat şi eu prinsă în psihoza asta. Selly mi se părea un element dispensabil internetului românesc. Pe alocuri nociv. Dar iată că m-am sucit şi acum văd lucrurile altfel.

Conform informaţiilor mele, Selly face vloguri de la 11 ani. Noi la câte activităţi am muncit cu perseverenţă timp de 7 ani ?

Pe de altă parte, nici treaba asta cu vlogul nu e atât de uşoară precum pare. Gândeşti un scenariu atractiv, filmezi, petreci ore la montaj, apoi stai cu sufletul la gură să vezi cum e primit materialul. Notorietatea vine încet, pe parcursul unor ani de muncă susţinută.
Aşadar, până acum avem un copil care a produs ceva, în timp ce toţi prietenii lui doar consumau.

Next. Conţinutul clipurilor lui.
M-am uitat, la întâmplare, la câteva secvenţe din vlogurile lui. Nu ştiu ce subiecte abordează de obicei, dar într-unul dintre clipurile pe care le-am nimerit eu spunea că nu şi-a asumat rolul de educator al copiilor care-l urmăresc şi că roagă pe toată lumea să înţeleagă că el produce doar materiale de divertisment.

Acum, nu ştiu exact ce calitate are divertismentul produs de Selly. Pot doar să sper că e mai rezonabil decât muzica de doi lei cu care poluează ocazional spaţiul online.
Exemplu concret, melodia de mai jos, intitulată « Hocus Pocus ».
La 0 :57, unul dintre tovarăşii lui Selly spune : « Ţin banul la sufleţel, nu mă mai satur de el. »

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Pe de altă parte, Selly şi camarila lui nu fac decât să răspundă unei nevoi existente deja în piaţă. Nevoia de divertisment facil şi manele pentru noua generaţie. Dacă nu erau ei, erau alţii. Dar nu cred sub nicio formă că 5Gang-ul vieţii a creat trendul. Cred doar că l-au identificat, şi-au pliat oferta în funcţie de cerere şi s-au îmbogăţit din asta. Mai ales Selly, care e bulibaşă în 5Gang.

Paradoxal, sunt convinsă că o face calculat. Cel puţin partea cu muzica. L-am văzut pe distins într-un interviu televizat, în urmă cu ceva timp şi am fost surprinsă de coerenţa în discurs şi vocabularul amplu pe care le-a etalat.

Nu e vreun geniu nemaivăzut, dar cu siguranţă dă clasă celor mai mulţi elevi de 18 ani de azi. Vorbeşte bine, CORECT GRAMATICAL şi pare în permanenţă stăpân pe situaţie. C-a mai scăpat câteva lozinci pe alocuri ? E adevărat. Dar să dea cu piatra cine era perfect la 18 ani. Sau cine e acum.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Legat de maşină.
Şi-a cumpărat un Mercedes cu 70.000 de euro şi a avut un accident (neletal) în primele zile.
Nu cred că mai există vreun cetăţean în această ţară care să nu fie la curent.

Raţional, şi eu cred că, până înveţi să conduci ca lumea, ai nevoie de o maşină modestă, de care să-ţi poţi bate joc – vorba unui prieten. Dar cât timp Selly nu mi-a solicitat sfatul, nu văd de ce i l-aş băga pe gât. Sau de ce m-ar privi pe mine cum alege să-şi cheltuie banii pe care i-a muncit.

Dă un exemplu prost copiilor ?
Eu, una, i-aş spune copilului meu că : dacă la 18 ani va avea banii lui Selly, îl las să-şi cumpere – nu CLS, ci elicopter.
Şi că-l susţin necondiţionat să-şi găsească pasiunile, din care să scoată bani, la fel ca Selly.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Una peste alta, Selly mi se pare băiat bun.
Mai întreprinzător, autonom şi mobilat interior decât mulţi oameni de bine din jurul nostru.
Parţial, producţiile lui (mai ales cele muzicale) oscilează între mediocre şi proaste, pentru că asta se caută. Nu condamn, nu laud. E o piaţă liberă.
În ultimă instanţă, nici vloggerii adolescenţei noastre nu erau mai breji. Mikey Hash, Zmenta ? Bezmetica de Tequila ? Codrin Bradea-Satana ?
Ia – să nu mai fim atât de pudibonzi, că ne vede Dumnezeu.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s