ziuanumelui-petronela-786171

Salut. Pe mine mă cheamă Maria. Maria Florentina.

Pe persoană fizică, bifez un sfert din calendarul ortodox. O dată Floriile, apoi Sfânta Maria x 2.

Și n-am înțeles niciodată logica onomasticilor sau rostul lor pe pământ.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Să luăm un studiu de caz. Azi era, în mod normal, ziua Sfântului Gheorghe, dacă BOR n-ar fi decis s-o amâne (?) până după Paști. La bază, Sfântul Gheorghe a fost un soldat grec, condamnat de Dioclețian la o moarte lentă și dureroasă, pentru că a refuzat să abandoneze credința creștină. Așadar, un martir.

E în regulă ca religia creștină să aibă o zi în care sărbătorește unul dintre primii săi martiri ?

Da, absolut.

E oportun ca toți cei care poartă același nume cu sfântul în cauză să se dea în spectacol că e și ziua lor ?

404 error

A se nota că nu sunt atât de puțin simțitoare precum par. Personal, cred că fiecare nume poartă o oarecare energie și că e de bun augur să-i pui copilului tăi numele unui om care are sau a avut niște caracteristici dezirabile. Valabil și dacă i-ai pus numele protagonistului din telenovela ta preferată. Ți-a plăcut ceva la el. Fie faptul că era un mastodont de 2 metri, pe care plesnea cămașa (superficialo), fie inteligența sau umorul. Și, conștient sau nu, ai vrut ca și copilul tău să preia calitățile astea.

Revenind – da, mi se pare în regulă ca mase largi de cetățeni să-și numească odraslele după sfinții ortodocși, er, după niște oameni cu principii și convingeri, conectați cu planul divin.

În paradigma asta, pe cât de salutar mi se pare faptul că te numești Gheorghe, nu Paracetamol sau Televizor, pe atât de manelistic mi se pare să-ți sărbătorești onomastica în fiecare an, pe 23 aprilie. Sau pe 29, pentru că, aparent, zilele sfinților sunt mai flexibile decât credeam.

Te cheamă Gheorghe. Cinste cui te-a intitulat. Consideri că ai pornit cu vreun plus în viață comparativ cu Radu sau Cosmin, colegii de pătuț de la maternitate ? Sau ai vreo motivație particulară pentru care te lipești în fiecare an de sărbătoarea martirului Gheorghe ? 

Nu mai zic de oamenii al căror prenume seamănă vag cu cel al sfântului sărbătorit, dar bagă și ei capul în poză. Par exemple, am cunoscut un caz de ”Adrian” care-și sărbătorea onomastica în fiecare an, de Sfântul Andrei. Pe principiul : ”Am câteva litere comune cu Andrei, ia să mă vâr și eu sub cupola onomastică.”

Dar asta e mai puțin important. Întrebarea de bază este :

De ce sărbătorim zile de nume ?

Răspuns – Pentru că ne cheamă într-un anumit fel.

Întrebarea 2 : Ce contribuție am avut noi la felul în care ne cheamă și de ce am face paradă cu treaba asta ?  

Ții tu minte să te fi pus Dumnezeu în fața unei tarabe cu nume și să te lase să-l alegi pe cel care ți-e mai drag ? Sau, mai degrabă, cu o lună înainte să te naști, stăteau părinții tăi pe balcon și, din senin, tata zise :

Hai s-o numim Ana/Elena/Florica/Maria, ca pe bunica. C-a fost o femeie bună. A dus și 90 de ani.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Dar, Maria, nici la ziua ta de naștere n-ai avut vreo contribuție. Și totuși o sărbătorești.

1.Acest text nu este o pledoarie pentru ca oamenii încântați de onomastici să-și toarne cenușă în cap și să le mai sărbătorească niciodată. Dimpotrivă. Faceți ce vrea sufletul vostru, eu doar expun o opinie. Și nu încerc să conving pe nimeni de nimic.

2.La aniversare sărbătorești faptul că te-ai născut, nu că te-ai născut în data specifică de 13 decembrie. Sărbătoreai și dacă te nășteai în 28 august, 7 noiembrie sau 19 mai. În schimb, la onomastici nu e vorba de faptul că ai un nume, ci că ai acel nume specific.

După același algoritm, de mâine am putea avea o zi în care sărbătorim oameni care stau la numărul de casă 27.

Dragii noștri, sunteți grațioși și eleganți ca o lebădă care se unduiește în valurile Crișului Repede, dar în același timp, sunteți fermi și tăioși ca cifra 7, coasa arhetipală. Fie ca energia cifrei 27 să vă însoțească de-a pururi și să vă învăluie casa, atât de strategic plasată !

cropped-13023-fleur-de-lis.png

În concluzie – nu-mi plac onomasticile, nu le înțeleg rostul și te rog insistent să nu-mi faci urări retroactive dacă tocmai ai aflat că mă cheamă și Florentina.

Te rog chiar și mai insistent să nu iei acest text drept un atac la persoană, dacă duminică ți-ai sărbătorit ziua de nume cu șampanie și lăutari. Cât timp te face fericit, dă-i înainte. Din partea mea, ești liber și să-ți schimbi numele la notar, să ai mai multe onomastici.

Dar eu la mascarada asta nu particip.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s