Notre Dame Cathedral, Paris, France

deșertăciunea deșertăciunilor 

Aseară a ars Catedrala Notre Dame de Paris. 850 de ani de istorie. O știre care a întristat mapamondul.

Reacțiile au fost diverse. Există oameni care se dau de ceasul morții că a trimis Dumnezeu foc din cer peste un simbol al creștinismului, în Săptămâna Mare, ca să demonstreze un punct de vedere. Anume că, la nivel planetar, creștinismul e pe ducă. Și vine sfârșitul lumii. 

Înțeleg preocupările acestor oameni, dar nu pot să fraternizez cu ele. Dumnezeul în care cred eu nu obișnuiește să-și exprime opiniile prin distrugerea unor vestigii ale umanității, a căror creație a fost inspirată tot de El. 

Pe de altă parte, recunosc că e amară ironia cu Săptămâna Mare. Dar nu l-aș credita pe Dumnezeu cu sadismul pe care i-l atribuie mulți dintre slujitorii Săi supuși. În plus, mai cred că religia creștină nu pleacă nicăieri. Cu atât mai puțin pentru a face loc islamului. În fine.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Ca să scurtăm povestea, de ce e incendiul de la Notre Dame o tragedie pentru umanitate ?

1.Catedrala era o capodoperă arhitectonică, construită într-o perioadă în care conceptul de toaletă în casă era străin speciei noastre.

Am încercat să aflu cine a fost mintea genială din spatele planului de construcție, iar google mi-a servit o grămadă de nume, printre care Pierre de Montreuil și Jean de Chelles.

Iar aici am o obiecție. Puteți să-mi prezentați mii de echipe de arhitecți, pe Pierre și pe tatăl lui Pierre; eu voi rămâne la aceeași singură concluzie : arhitectura catedralei Notre Dame a fost opera unei singure minți.

Ah, că după ce a fost gata 70%, au șlefuit la ea mai mulți, pe parcursul secolelor, sunt de acord. Dar structura de bază n-are cum să fi fost rodul unei ședințe de brainstorming între mai multe persoane, întrucât creația genială nu se face la comun. Mai degrabă, într-un moment de grație, mintea unui anonim se racordează la niște frecvențe superioare și începe să transpună în lumea noastră profană o perfecțiune specifică planului sacru. Iar în acest proces nu mai e loc de ideile unor terți. Ar fi împotriva firii.

Când vezi un om în care arde inspirația divină, care creează ceva ce depășește de departe capacitățile umane, în principiu taci și zici mersi că ești contemporan cu el.

Sau ți se întâmplă des să-ți imaginezi că prietenii lui Leonardo DaVinci îl băteau pe umăr în timp ce picta ? Băi, DaVinci ! Bagă, mă, puțină culoare în obrajii femeii ăleia, că parcă e poză de pe morminte ! 

687px-Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched

Așadar și prin urmare, nici până-n ziua de azi nu se știe cu certitudine cine a fost creierul operațiunii în construcția catedralei Notre Dame. Dar capacitățile și viziunea lui depășeau nu doar secolul, ci chiar mileniul în care s-a născut. Și ne-a dăruit acest vestigiu al umanității, vechi de 850 de ani, pe care generalii naziști din timpul celui de-al doilea război mondial au primit ordin să-l detoneze. Au refuzat, pentru că Notre Dame nu era doar o capodoperă a Franței, ci a omenirii.

2.Al doilea motiv pentru care incendiul e o tragedie – valoarea religioasă a catedralei.

Știu, știu, a fost construită în niște vremuri tulburi, când catolicii se cam duceau peste musulmani, să-i creștineze prin crimă, jaf și demolare. Și că-n secolele următoare, a găzduit mulți preoți inchizitori psihopați care ardeau pe bandă rulantă oameni nevinovați, acuzându-i de vrăjitorie sau erezie. Dar după ce-a trecut Evul Mediu și lucrurile s-au mai așezat, catedrala Notre Dame a redevenit ceea ce intenționase arhitectul ei necunoscut să fie – un pol al creștinătății.

Știu că tot eu am argumentat într-un articol anterior că nu-l văd pe Dumnezeu a fi fanul opulenței și al sutelor de metri pătrați. În continuare cred la fel. Dar valoarea religioasă a catedralei e dată de energia și intențiile oamenilor care s-au dus acolo de-a lungul secolelor, pentru o conexiune cu divinitatea. Din punctul meu de vedere, aceeași energie solemnă și sacră poate fi întâlnită în orice biserică, indiferent de confesiune sau țară. Doar că la Notre Dame era la o scară mai mare.

Circula azi dimineață pe net un screenshot cu niște Ahmezi care avuseseră reacții amuzate la știrea cu incendiul catedradelei.

57094412_554925744915443_8179088504479809536_n.jpg

Nu știu dacă e pe bune. Dar dacă e, iar niște cetățeni neîncadrați într-o patologie psihiatrică chiar au fost încântați de distrugerea unei construcții de valoare universală, atunci, oricine ar fi, cum i-ar chema, și cărui zeu s-ar închina, nu sunt altceva decât niște amibe primitive.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

În schimb, m-a răscolit cântecul celor care priveau neputincioși cum se extinde incendiul. Să vezi niște oameni care nu se cunosc, adunați în stradă, cu lacrimi în ochi și cântând împreună ”Ave Maria”…n-am cuvinte.

Dacă vreți să vizionați filmarea :

Concluzia ? Pierderea e imensă. Sunt convinsă că Notre Dame va fi restaurată și, cu puțin noroc, va arăta exact ca la început. Dar nu mai are cum să fie aceeași, vreodată.

Ieri, la ora asta, era intactă. Așa cum au făcut-o Pierre și tatăl lui.

15 minute mai târziu, era în flăcări. Iar azi îi regretăm toți gloria de altădată.

Pentru mine, toată drama asta a lăsat o singură concluzie. Că nimic nu e etern. Că toată lumea asta e deșertăciunea deșertăciunilor. Vanitas vanitatum a lui Solomon. Că până și cele mai mărețe realizări ale noastre sunt supuse hazardului.

În ultimă instanță, nu se înșelau prea tare romanii, care spuneau că zeii dau cu zarul, iar când zarul nu cade bine, un om pierde pe cineva drag.

Nu știu pe ce parte a căzut zarul ieri, dar e clar că a fost partea greșită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s