646x404

…și tot tu să te superi la final.

Vuiau astăzi toate televizoarele că un brand de biscuiți și-a asociat imaginea cu cea a lui Adolf Hitler. Primul meu gând a fost că ori e vorba de vreo firmă necunoscută, care habar n-are de capul ei, ori e vreo farsă aiurită de 1 aprilie.

Și m-am înșelat. În primul rând, e vorba despre brandul RoStar. Știu că numele nu-ți spune nimic. De-aia n-am percutat nici eu când l-am auzit azi dimineață. Dar dacă-ți spun că e vorba despre firma care produce ACEȘTI biscuiți ?

res_98077bb2290c002c08aba957d7c42aec_full

Adică biscuiții pe care-i mâncam cu lapte în copilărie. Biscuiții din care-mi făcea mama cheesecake. Făcea, pentru că data viitoare o să-l facă cu biscuiți vrac.

De unde a pornit scandalul, foarte pe scurt : pagina de Facebook RoStar obișnuia să posteze ocazional întrebări de cultură generală pentru fani. Câți km are Marele Zid Chinezesc, din ce lapte e făcută brânza de burduf…d-astea.

Ei, dar azi dimineață, iluminatului administrator al paginii îi dădu prin cap că ar fi foarte oportun ca doza de cultură generală a zilei să fie despre Hitler. A postat o mândrețe de colaj; jumătate cu un pachet de biscuiți și jumătate cu Der Fuhrer, întrebând populația dacă știe în ce țară s-a născut distinsul. Cei mai mulți respondenți n-au avut nicio problemă cu subiectul zilei, dar au fost câțiva cărora li s-a părut sinistră asocierea cu Hitler. Iar unul dintre ei a băgat și presa pe fir.

În scurt timp, toate televiziunile și site-urile de știri titrau : ”Cunoscut brand de biscuiți, reclamă cu Hitler”. Jurnaliștii de la Adevărul au săpat până au dat de firma de PR care colaborează cu RoStar și i-au nominalizat pe site. În mai puțin de oră, PR-ista șefă a ieșit public și a spus : ”Că nu noi, dom’le ! Reclama asta nu le-am făcut-o noi ! E a lor !”. Purtătorii de cuvânt ai brandului de biscuiți au scos și ei capul în public, acuzând jurnaliștii de fake news : ”Păi nu era reclamă, dom’le ! A fost o întrebare de cultură generală ! Iar Hitler a fost o personalitate istorică.”

Oameni buni de la RoStar, luați un pix și notați cum stă treaba.

1.V-ați asociat biscuiții cu numele lui Hitler. Știu, știu, cultură generală, dar în momentul în care pe jumătate de ecran e biscuitele, iar pe cealaltă jumătate, Adolf, aia se cheamă ASOCIERE. Adică omul, privitorul, face o conexiune în capul lui, între voi și Hitler. O fi de bine ?

2.Ați promovat simboluri naziste. Știu că fața lui Hitler e la liber, dar svastica aia de pe mâna lui stângă…o fi de bine ?

3.E vorba despre HITLER. Psihopatul care a ordonat uciderea în chinuri a peste 11 milioane de oameni. ”Uciderea în chinuri” sună cam abstract, nu-i așa ? Nu reușiți să vă imaginați, de vreme ce v-ați lipit imaginea de fața lui.

Ați auzit de Miklos Nyiszli, oameni de la RoStar ? Dar de cartea sa – ”Am fost medic la Auschwitz” ? Să vedeți ce încântător descrie cum a ajuns să se drogheze cu luminol, pentru a nu mai simți mirosul de carne arsă și pentru a nu mai vedea mame cu copii de 3 ani de mână, îmbrâncite spre dușuri. 

De Mengele ați auzit, oameni de la RoStar ? Era preferatul lui Hitler. Principala lui distracție era să injecteze benzină în inimile copiilor, pentru a cronometra în câte secunde mor. De gemenii Guido și Lina ați auzit ? Aveau 4 ani când Mengele i-a supus unui experiment atât de oribil, încât mama lor a ajuns să spargă ușa laboratorului și să-i otrăvească cu morfină, pentru a le curma suferința. Cei care nu vreți să mai dormiți în următoarele nopți, căutați detalii despre caz.

Toate astea, oameni inconștienți de la RoStar, sunt doar un flavour din operele lui Hitler. Același Hitler care avea pe birou o lampă din piele umană.

Sunt curioasă câți ani are administratorul paginii voastre. 12 ? Sunt curioasă dacă are habar de magnitudinea răului produs de Hitler, sau îl vede drept un fel de Charlie Chaplin color.

Iar teza voastră cu ”Hitler a fost o personalitate istorică. Iar acesta este doar un concurs de cultură generală.” nu se susține. Există personalități istorice cu care nu-ți asociezi numele nici să știi că mori mâine. Sau ar trebui să mă aștept ca mâine să apară pe piață ”Înghețata Gulag ! Acum și în variantă siberiană !” ?

V-am citit comunicatele publice și am constatat că din ele nu reiese vreun regret față de gafa făcută. Ci o țineți langa că nu e nimic în neregulă cu imaginea siglei voastre peste svastica lui Hitler.

Din partea mea, e în regulă. Ba chiar vă dau o sugestie pentru întrebarea de mâine.

Ce gen avea persoana care a contribuit substanțial la fabricarea lămpii lui Hitler ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s