kovesi123

De la referendumul pentru familie încoace, n-am mai văzut evenimente care să inflameze opinia publică într-o asemenea măsură, precum audierea Laurei Codruța Kovesi.

În ultimele zile n-ai avut unde să te ascunzi. Cu sau fără voia ta, ai aflat că doamna Kovesi candidează pentru funcția de procuror-șef european.

Câțiva prieteni m-au întrebat ce părere am. Am stat puțin să mă gândesc dacă îmi pasă suficient cât să am o părere. Se pare că într-un final, am. Nu vreau să fiu ca impecabila Elveție, care, în neutralitatea ei desăvârșită, comercializa aur din Holocaust în timpul celui de-al doilea război mondial. Mai ales că un draft de părere aveam din prima. 

Revenind la candidatura doamnei Kovesi. Socoteala e foarte simplă :

1.Uniunea Europeană vrea să înființeze un Parchet European, care să investigheze infracțiuni de rang înalt, cu predilecție cele bazate pe deturnarea fondurilor europene.

2.Aceeași Uniune Europeană a organizat un casting pentru funcția de procuror-șef al acestui viitor Parchet; concurs deschis procurorilor din toate statele membre.

3.Finaliștii sunt Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef DNA în România, Jean Francois Bohnert (Franța) și Andreas Ritter (Germania).

Jean Francois Bohnert, Laura Codruța Kovesi, Andreas Ritter

jean-francois-bohnert-si-andres-ritter

4.Pentru desemnarea câștigătorului, au votat fifty-fifty Consiliul UE și Parlamentul European (reprezentat de comisiile LIBE=libertăți civile și CONT=control bugetar).

5.În Consiliu, Bohnert a primit 50 de voturi, iar Kovesi și Ritter câte 29 fiecare. În CONT+LIBE, rezultatul final a fost : Kovesi – 26 de voturi, Bohnert – 22, Ritter – 1.

6.Se estimează că în data de 7 martie, reprezentanții Consiliului(care l-a preferat pe Bohnert) și cei ai Parlamentului(care-o vrea pe Kovesi) se vor așeza la masă și vor negocia pe cine pun în funcție până la urmă. End of story.

Această procedură, de altfel, tehnică și nespectaculoasă, a trezit, prin implicarea doamnei Kovesi, multe reacții viscerale în România. Unii dintre susținătorii ei găsind chiar de cuviință să blesteme de cancer europarlamentarii români care n-au susținut-o prin vot în comisiile LIBE și CONT.

Ce vrei tu mai exact, cetățene activ civic ?

Să trăiești într-o țară non-coruptă, prosperă, performantă și tolerantă ?

Dar înjuri de morții mă-sii un deputat pe care nu l-ai votat, pentru că nu-ți place decizia pe care a luat-o într-o anume situație. Deși tu nu l-ai mandatat prin vot sa decidă în numele tău. Iar electoratul care l-a trimis acolo e mulțumit.

Chapeau.

Ah, stai.

Electoratul lui e format doar din bătrâni cu două clase, care se înghesuie la tigăi și la pomeni cu siglă, nu-i așa ?

Găsești inadmisibilă ideea că cineva educat, stabil socio-profesional și normal la cap l-ar putea vota vreodată pe cel cu care ești în dezacord, nu-i așa ?

Chapeau din nou.

Da, dar pesediștii ăia din Parlamentul European au votat, oarecum, și în numele României. Și ne-au făcut țara de râs.

Nu de mult, peneliștii din Parlamentul European au votat în favoarea raportului MCV pentru România. Subliniez asta. Raportul MCV e un stigmat pentru întreaga țară, nu pentru o persoană particulară care candidează la o funcție. Și ? Nu m-am inflamat nici atunci. E vorba de libertatea de opinie. Cât timp deputații europeni votează la fel cum ar vota orice alegător al lor, e în regulă. Se numește democrație reprezentativă.

Prin urmare…mai ușor cu pianul pe scări. Și cu pretențiile de la oameni pe care nu i-ai ales să te reprezinte în fața Europei.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Pe mine, o incultă de pe dreapta, fără studii juridice, nu m-a dat pe spate niciunul dintre cei 3 candidați. Poate puțin, puțin, domnul Bohnert, care pare un super comunicator. Iar cu domnul Ritter solidarizez pentru că tocmai a încasat o supremă bătaie de joc, posibil nemeritată. Un singur vot în comisia LIBE ?…

Legat de doamna Kovesi, am niște rezerve. Nu e vorbă, dacă va câștiga, să fie cu noroc. Îi doresc succes maxim în carieră.

Dar cu mine și-a dat examenul anul trecut. Nu când s-a demonstrat că a plagiat o parte din teza de doctorat. Nici atunci când ținea cu dinții să protejeze procurorii-infractori din Ploiești. Ci atunci când a apărut în presă o înregistrare clandestină cu dânsa, pe atunci încă șefă DNA, strigând la procurorii din subordine că trebuie să facă un dosar primului ministru, cu orice preț. Doamna Kovesi s-a plâns prin toate ziarele că înregistrarea e falsă. A fost anchetată de Inspecția Judiciară. Raportul Inspecției spune că înregistrarea a fost analizată de toți specialiștii posibili și e reală :

„Una din probele administrate în dosarul penal 246/P/2017 al DNA şi în dosarul 307/P/2017 al PICCJ a fost constatarea tehnico-ştiinţifică/criminalistică şi unul din obiectivele acestor constatări a fost a se verifica dacă fragmente din discuţii au fost juxtapuse astfel încât să se verifice dacă din cuvinte izolate, scoase din context, s-au alcătuit fraze cu un alt sens decat cel intenţionat de autoarea afirmaţiilor. Nici specialistul din cadrul DNA, nici expertul INEC nu au putut confirma această ipoteză invocată de persoana cercetată disciplinar sau de către DNA. (…) Concluziile de specialitate nu confirmă ipoteza invocată în apărare de persoana cercetată, respectiv că acestea au fost modificate prin juxtapunerea unor fragmente sau prin amestecarea unor fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare” (citiți știrea integral AICI)

La scurt timp după, doamna Kovesi iese într-o conferință de presă și afirmă cu zâmbetul pe buze că raportul Inspecției Judiciare i-a dat dreptate, iar înregistrarea e falsă. (citiți știrea integral AICI)

O fi competentă, nu zic. O fi talentată în meseria ei. O fi inteligentă. O fi stindardul anticorupției în ochii multora. Dar există lucruri mai presus de brizbrizurile astea.

Nu poți să mă minți privindu-mă în ochi.

În rest, nimic de văzut aici.

Șansele sunt că va fi aleasă procuror-șef european, având în spate Germania, care s-a lepădat de propriul candidat. Să fie primit.

Dar recunosc că nu mă va străbate vreun val de mândrie patriotică dacă iese ea.

Mereu am susținut că nimeni nu e perfect, că esențialul e ca atunci când tragi linie după interacțiunile tale cu o persoană, să ieși pe plus.

În principiu, asta e valabil cât timp persoana nu te minte-n față, în cel mai flagrant mod cu putință.

Dacă o evaluez greșit, păcatul meu.

Dacă ea m-a evaluat pe mine(cetățean) greșit atunci când a presupus că titulatura de șef DNA poate masca orice derapaje în fața mea, păcatul ei. Prințesa Urbană are o carte intitulată : ”Te iubesc orice ai face”. Noi nu facem parte din filmul ăla, doamna Kovesi. 

Gute nacht.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s