636

Săptămâna asta, Petre Daea, ministrul agriculturii, a ținut un discurs în parlamentul european. Vorbind despre problemele pescarilor din România, a spus la un moment dat că la noi cormoranii fac baie în piscine. 

Șoc și groază în națiune, ce-i cu delirul ăsta ? Ministrul ne face de râs ! Iertați-ne, europeni, nu suntem toți așa ! 

…niciunul dintre ultragiați neobosindu-se să caute contextul din care a fost scoasă (într-un mod primitiv) afirmația cu cormoranii. Care, între noi fie vorba, e perfect adevărată. Detaliez imediat.

Le luăm pe rând.

1.Cei care se întreabă ce l-a apucat pe Daea să vorbească despre pești și cormorani în parlamentul european…sunt informați că ministrul se găsea în comisia pentru PESCUIT a Uniunii Europene, unde tocmai fusese întrebat care sunt prioritățile României în domeniu. Nu e de parcă ar fi vorbit despre cormorani în comisia de armament nuclear.

2.Dar totuși, ce e cu afirmația aia, că fac cormoranii baie în piscine ?!

Vorbea despre problemele pescarilor români. Una dintre ele fiind înmulțirea peste măsură a cormoranilor, frații acestui băiat :

646x404

care mănâncă mai mulți pești decât ar fi normal într-un ecosistem sănătos și provoacă  pierderi pescarilor. Există cazuri documentate de piscicultori care s-au reprofilat pe alte domenii pentru că s-au săturat să se bată pentru pești. Cu cormoranii, care sunt o specie protejată la nivel european. Așadar, intangibili. Asta e una. Doi. Azi vară am fost în deltă, împreună cu niște prieteni. Ghidul nostru era un localnic. Printre altele, ne-a povestit cu cât patos urăște populația deltei cormoranii. Că – pe lângă decimarea peștilor – mai provoacă o grămadă de distrugeri, inclusiv prin excrementele acide. Ne-a spus chiar că un vecin a trebuit să-și revopsească mașina recent, după ce un stol de cormorani și-a făcut treburile pe ea, distrugând vopseaua.

În contextul ăsta…mai pare atât de deplasat ce-a zis Daea ? Cormoranii ajung să facă baie în piscine = păsările astea, atât de dăunătoare pescarilor, sunt specie protejată, așadar pot distruge în voie tot ce vor, pot intra în case, chiar și în piscine dacă și-ar propune, pentru că nimeni nu le poate face nimic. Nici măcar să-i alunge cu vreun obiect contondent, pentru că, Doamne ferește, dacă atingi vreunul, se pune c-ai agresat o specie pe cale de dispariție.

În consecință, propun să nu ne mai dăm de ceasul morții că ne-a făcut Daea de râs în fața Europii. Omul a zis bine ce-a zis.

Ah, că restul discursului mai putea suferi perfecționări ? Sigur. Dar la piscinele cu cormorani e inatacabil.

Intuiesc aici niște acuze din partea opozanților guvernului. Evident că-i vorbești numai de bine ! Știm cu toții că simpatizezi PSD-ul ! 

Simpatizez acolo unde am ce simpatiza. Nu, nu dorm cu o poză a membrilor guvernului sub pernă. Și nu, nu susțin orbește pe nimeni. Văd zilnic gafele și stângăciile unora dintre ei. Alții îmi sunt pur și simplu antipatici. Dar sunt gata să mă bat ideologic cu oricine spune că ministrul Daea nu e un om ok. Imperfect, ca noi toți, dar când tragi linie, eu văd că ieșim pe plus de când e el în funcție.

E făcut pentru asta. Îi place agricultura din tot sufletul și vezi în ochii lui acea strălucire de dopamină atunci când e printre fermieri. Face tot ce-i stă în puteri pentru bunul mers al agriculturii în țara asta. Sub jurisdicția lui, fermierii și-au primit subvențiile la timp. A inițiat un program de colectare a lânii abandonate de pe la stâni (70% e aruncată), pentru a face textile din ea. Să nu se mai îmbrace bravul popor în nylon și polyester, ci în lână naturală. Toată stima.

Prin contrast, ia puneți-mă pe mine o zi în locul lui. Și vedeți cum de mâine România nu mai are agricultură. Pentru că eu n-o simt, nu-mi place, o evit.

*A nu se înțelege aici că mă consider prea aristocrată pentru muncile câmpului sau creșterea animalelor. Departe de mine gândul. Am crescut în Șuncuiuș. 🙂

Există munci bazale care-mi plac (de exemplu, aprinsul focului) și altele care…mă rog.

Pot să curăț hornuri. Să mătur strada. Să mă angajez la RER. Dar agricultură nu fac.

Prin urmare, nu pot decât să mă bucur că un om care simte agricultura până-n vene a ajuns ministru în domeniu. E absolut binevenit.

O ultimă chestie. Petre Daea are scăpările lui. Știm că la un moment dat își angajase fiica în ministerul pe care-l conduce ”ca să-i croiască un drum în viață”. Că are uneori gafe în discurs.

Dar e ironic cum, dintre toate lucrurile cu care – justificat – putea fi pus la zid, contestatarii au ales să-l mitralieze fix când n-a greșit cu nimic.

Paștele mă-sii de cormorani !

(așa zicea localnicul din deltă) 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s