Un nou an, un nou bombardament cu previziuni astrologice.

Prin toate televiziunile, ziarele, revistele. Toată mass-media e posedată de duhul horoscopului. 

E a șaptea zi de grație de când am intrat în 2019, iar realizatorii de emisiuni nu mai contenesc să invite în platouri toată menajeria astrologiei, care să deslușească norodului de rând ce-au pregătit astrele pentru ei, în noul an.

Având în vedere că televiziunea e, în general, o șerpărie darwinistă, unde orice nu face rating, moare, nu putem decât să concluzionăm că dezbaterile despre horoscop sunt urmărite cu sufletul la gură de milioane de români. Altfel zburau din grilă. Însă ele, nu doar că n-au plecat nicăieri, dar s-au și înmulțit. În prima zi a noului an, proporția horoscop-știri a fost aproape de 1:1.

Acum, n-am de gând să fac pe zambila imaculată.

Și eu mi-am citit horoscopul pe 2019.

Ba chiar am o gândire ușor mistică. Cred în blesteme, în binecuvântări și în miracole. Într-o doză mai mică, și în horoscop. Dar în ăla străvechi, care zice că oamenii născuți în X perioadă a anului au anumite trăsături comune. Nu în cel care previzionează cum îți va decurge ziua curentă. Alea-mi par de multe ori scrise pe genunchi. Cu informații atât de generale și redundante, încât afirmațiile s-ar potrivi oricărei persoane de pe planetă, indiferent de zodie.

Berbecii vor avea o zi, per total, bună, dar dacă vor avea un incident negativ, asta le va strica dispoziția. 

Fecioarele trebuie să fie atente la serviciu. Dacă vor face o greșeală, li se va atrage atenția. 

În viața de zi cu zi, ne calcă pe nervi oamenii care spun lucruri evidente.

”Știu de ce plouă ! Pentru că era înnorat mai înainte !”

”Te-ai stropit pentru că ai călcat într-o baltă !”

Și totuși, când o vedem pe Neti Sandu în rolul de Captain Obvious, nu doar că nu ne vine să aruncăm cu tămâie, dar dăm și sonorul mai tare.

De ce ? Pentru că oamenii nu suportă ideea lipsei de control, fie el cât de iluzioriu. În adânc știi că Neti te minte pe față, dar totuși ai un imbold incontrolabil s-o asculți.

Încă din antichitate, oamenii au observat că există lucruri mai presus de ei. Fenomenele meteorologice, moartea, iubirea. În consecință, trebuia să existe și cineva care le gestionează. Pentru că nimic nu ființează de capul lui în lumea asta. Până să le vină ideea de Creator unic, au personificat tot ce îi depășea în zei. Zeița iubirii, zeul morții, zeul sănătății, etc, și zeul suprem, care avea influență asupra tuturor celorlalți. Dacă survolăm puțin tradițiile popoarelor antice, indiferent de țară sau continent, găsim cam aceeași zei, sub nume diferite.

Zeița iubiriii – Afrodita la greci, Venus la romani, Ishtar la sumerieni și Oshun la africani.

botticelli_-_the_birth_of_venus_detail_3b0b21bf-59f1-4112-876a-d1aa731d7494_large

Atunci când avea loc o calamitate naturală pe pământ, pentru oameni era mult mai liniștitor să creadă că s-a supărat zeul X și-a dat cu foc/apă/grindină peste ei, decât să creadă că viața lor e la voia întâmplării și n-au niciun control asupra a ceea ce li se întâmplă. Cu zeul X se poate negocia. Te poți împrieteni cu el inclusiv prin ofrande. Dar dacă totul e în voia sorții ?…

Pe lângă asta, oamenii au fost dintotdeauna foarte receptivi la oricine pretindea că le poate ghici viitorul. Din nou, iluzia controlului. A se vedea cazul oracolului din Delfi, cu preoteasa despre care se crede că intra în transă pe bază de etnobotanice. Iar regii luau decizii militare în funcție de ce unicorni călare pe norișori de caramel vedea ea, drogată fiind. Pardon, era în stare de comuniune cu zeii. 

Întorcându-ne în prezent, cât om fi noi de oameni evoluați ai secolului XXI, suntem la fel de alergici la lipsa de control precum înaintașii antici.

Și tânjim după orice indiciu care ne-ar putea ajuta să anticipăm evenimentele viitoare.

Așa că le facem rating în continuare lui Neti Sandu și Marianei Cojocaru, deși știm că n-o să ne ghidăm viața după ce spun ele.

Treaba cu horoscopul e că, la bază, are un sâmbure de adevăr. Oamenii născuți în aceeași perioadă a anului chiar par să aibă niște trăsături comune. Eu, una, mă regăsesc în multe dintre descrierile vechi ale zodiei săgetător. Și în multe cazuri, am recunoscut cu succes săgetătorii din jur.

Suflete mari, dar cinice și tăioase. Rănesc uneori prin comportament, fără să-și propună. Unii se dau în spectacol, fără să aibă întotdeauna cu ce. Le place să atragă atenția. Dominanți, dar calzi cu cine trebuie. Impulsivi. Carismatici. Extra buni părinți.

N-am făcut niciun studiu în populație, dar am doi ochi cu care am văzut același tipar repetându-se la aproape fiecare coleg de zodie pe care l-am întâlnit în această viață. Asta în cazul în care n-a trecut prin vreo traumă uriașă, care să-i mutileze pornirile native.

Dacă vezi un copil plângând pe malul Crișului Repede, pentru că i-a căzut jucăria în apă și un trecător sare după ea, să i-o aducă înapoi, e foarte posibil ca trecătorul să fie săgetător.

Dacă la fața locului ajunge o altă persoană, care – primul lucru – se întreabă care a fost contribuția copilului la situația dezastruoasă creată, apoi îi spune săgetătorului că va răci, pe lângă amenda pentru înot ilegal – e foarte probabil să avem de-a face cu un taur.

Nu emit eu adevăruri absolute și nici nu mi-am propus să-i fac concurență lui Neti, dar experiența mea(limitată, ce-i drept)…cam asta spune. Aștept cu drag tauri care să mă convingă de contrariu.

Reluând ideea inițială, da, cred că în descrierea generală a fiecărei zodii există o doză de adevăr. Dar atât.

Previziunile astrologice pentru viitor mi se par o prostie în cel mai pur sens al cuvântului. Și ce dacă Venus intră în conjuncție cu Mercur ? Presupusul efect va fi resimțit identic și de mine, și de Brad Pitt și de o gospodină oarecare din Etiopia, dacă toți 3 suntem săgetători ?

Nu, prieteni. Părerea mea e că trăsăturile noastre și circumstanțele de viață sunt trasate dinainte de ne naște. Ceea ce are un pic de-a face cu horoscopul. Dar tot ceea ce urmează după se bazează strict pe liberul arbitru.

În consecință, îmi rezerv dreptul de a nu da doi bani pe previziunile lui Neti, ale Marianei Cojocaru sau ale oricărui alt intelectual din gașca lor.

horoscop-2019-mariana-cojocaru

Ca fapt divers, doamna Cojocaru(foto) e cea care pretinde că a fost prințesă în Egipt, într-o viață anterioară. Nu pot cu doamna Cojocaru. Nu neg posibilitatea existențelor multiple, dar îmi displace șarlatania. Aparent, toți acești vizionari au fost regi, prinți și împărătese prin alte vieți. Unul n-ar fi fost sclav pe plantație sau zilier.

Asta pentru cine se întreba ce s-a mai ales de dinastia lui Amun Ra. Porniți televizorul și luați de-i vedeți.

Curiozitatea morbidă pentru previziuni astrologice a acestui popor nu dă semne că ne va părăsi prea curând.

Ceea ce e în regulă. Nevoia de control, fie el și venit pe cale mistică, e în natura umană.

N-a spus nimeni că natura umană e perfectă.

 

4 gânduri despre “Românii și astrologia

 1. Eu am avut o perioadă necăjită rău (cred că m-a ținut vreo doi-trei ani) când așteptam înfrigurată previziunile Uraniei, parcă așa o chema. Oh, Doamne. Femeia asta era o sursă nesăcătuită de pesimism. Maria, nu exista emisiune, previziune în care să nu zică 98% că totul va merge rău, de la boli la nereușite profesionale și rahaturi în viața intimă… Măi, și toate tâmpeniile astea se lipeau de capul meu bolnav și prin autosugestie, placebo și alte asemenea părea că totul s-a împlinit… Mi-a luat mult timp să înțeleg că mi-aș face o imensă favoare să las baltă previziunile doamnei. În perioada de dezintoxicare horoscopică am procedat așa: mă uitam sau îi citeam previziunile după perioada lor de efect, săptămâni mai târziu. Apoi, prin nu știu ce minune, am lăsat-o baltă cu Urania.
  Mai e o chestie: la un moment dat am lucrat la un ziar și, ca orice ziar, exista și rubrica horoscop. Și într-o zi am văzut-o pe tipa care se ocupa de paginare și, implicit, de rahatul de horoscop, luând cu copy paste, din urmă cu ceva ani, previziuni pentru fiecare zodie în parte. Ba am impresia că le-a și amestecat între ele: paragraful pentru Gemeni, spre exemplu, l-a pus la Taur. Îți dai seama? Și unii oameni luau ziarul doar pentru a citi horocopul…

  Apreciază

  1. A trebuit s-o caut pe google pe Urania, nu-mi mai aminteam exact cine e. I-a cam apus perioada de glorie. Legat de interesul tău de la acea vreme, nu-l poți blama. Cu toții ne refugiem orbește în câte ceva la un moment dat. Și având în vedere celelalte variante de pe piață, horoscopul chiar e ceva (aproape) inofensiv. La partea cu fatalitatea previziunilor, mai cunosc eu un caz. Pentru 2018 mi s-a prezis că voi avea un an de toată jena, pentru că nu știu cine îl obstrucționa pe Jupiter, patronul zodiei mele, așadar urma să fiu fără apărare astrală tot anul. Cu o excepție – luna ianuarie 2018, când urma să fiu pe val. Eh, surprize, surprize. Ianuarie a fost cea mai oribilă lună imaginabilă (2 săptămâni de migrene, trăiam între două nurofene pe zi) și imediat după am făcut oreion. Când s-a terminat oreionul îmi era atât de slăbit sistemul imunitar încât am tras o răceală cruntă, iar la final, după o lună de antibiotice și nurofene eram atât de încețoșată psihic și gândeam atât de greu, încât am ajuns, în disperare de cauză, să niște iau pastile pentru memorie care se prescriu de obicei copiilor cu retard. Asta a fost suprema lună ianuarie. Celelalte 11 au fost foarte faine. Unele dintre cele mai faine din viața mea. Prin urmare, să NU mă ierte Urania, Plutonia și cine o mai fi, dacă nu mai dau doi bani pe ce spun ele.
   La horoscopul din reviste știu și eu că e mare tâlhărie. Am mai auzit cazuri cu responsabili ai rubricii de horoscop care întrebau colegii dimineața, la cafea : ”Ce să scriem azi la gemeni ?”. Dar curiozitatea morbidă tot nu mă lasă să nu citesc horoscopul când dau cu ochii de el în câte-o revistă, deși știu ce e în spatele lui. Asta e. Atâta se poate. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s