catedrala_11473200sursa foto : DCnews

Duminică, 25 noiembrie 2018  

Catedrala Mântuirii Neamului Românesc tocmai a fost sfințită, în prezența a peste 50.000 de oameni din toată țara.

Aflată în construcție din 2011, catedrala nu e gata încă. E netencuită și n-are aviz de siguranță în caz de incendiu.

Dar niște oameni din vârful organigramei BOR au decis că ”am, n-am mingea, dau la poartă” și trebuie inaugurată cu orice preț în anul centenarului. În consecință, azi, invitații și-au făcut loc printre schele și macarale, ca să participe la tăierea panglicii.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Recent, am văzut pe facebook o poză c-o mireasă preluată de alaiul mirelui din casa părintească. În curtea casei de chirpici, sol neasfaltat. Mai găsise Dumnezeu de cuviință să dea și-o ploaie, prin urmare, biata mireasă nu știa cum să-și mai ridice rochia, să nu șteargă tot noroiul cu ea. Pantofii erau praf de mult.

Adică oamenii săraci n-ar trebui să se căsătorească ?

Dimpotrivă. Din partea mea, să se căsătorească CINE CU CINE vrea. Și – departe de mine gândul că o fată n-ar trebui să mărite până nu asfaltează tac-su curtea cu beton armat.

Dar…cât ai fi de sărac, tot găseai niște pietriș la marginea satului, să mai aplanezi noroiul pe când ajungea alaiul. Dacă ți-ai fi propus. În fine. 

*A se consemna că n-am nicio obiecție la adresa mirilor. Nici nu știu cine sunt. Și chiar sper că s-au distrat la nunta aia. Doamne ajută. Așteptăm cu interes pozele de la botez.

N-am făcut decât să remarc o inadecvare care putea fi prevenită.

…aceeași inadecvare care-mi sare-n ochi și la catedrală.

Cât erai de grăbit, tot mai puteai aștepta până-n primăvara anului 2019, când era gata cu totul și o puteai deschide publicului cu fastul dorit.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Legat de utilitatea și oportunitatea construirii unei clădiri cu iz religios, care depășește în lungime Palatul Parlamentului, n-am prea multe de zis.

Nu sunt fan.

Consider că banul și biserica sunt două elemente perfect paralele.

Profesorul de română din liceu ne-a spus că orice biserică e un centrum mundi și un axis mundi. Centrul lumii și axa lumii, care leagă spațiul profan de cel sacru. De aia majoritatea bisericilor sunt construite pe dealuri. Ca înălțimea să simbolizeze apropierea de cer. Și mai e o treabă.

Lumea noastră profană gravitează în jurul a doi poli – putere și sexualitate.

Lumea sacră se presupune că a depășit brizbrizurile astea și se concentrează doar pe existența eternă a sufletului.

Oricum o dăm, numa’ nu se pupă ideea de ban, putere și aur cu premisele spirituale.

Acum…nu sunt nebună. Deși predicile pe câmp ale lui Isus mi se par cel mai pur exemplu de spiritualitate neîncrucișată cu averea, sunt de acord că în zilele noastre, oamenii care se adună într-un loc pentru un serviciu religios au nevoie de niște condiții minimale.

Nu poți anunța enoriașii sâmbăta seara să vină la slujba de duminică îmbrăcați bine, că se anunță viscol.

Să aduceți și copiii cu voi, să-i călim.

Dar subliniez ideea de condiții minimale. Patru pereți, un acoperiș, încălzire, scaune sau bănci pe care să stea lumea. Și un orator cu pregătire religioasă care să-i înalțe spiritual prin mesajele lui.

Dumnezeul în care cred eu nu e cunoscut pentru opulența Lui. Dimpotrivă. În Biblie dă de înțeles că acolo unde se vor aduna 2 sau 3 în numele Lui, va fi și El prezent. Precum va fi și acolo unde se roagă unul singur, izolat în disperarea lui.

Tare mi-e că această clădire-mamut, construită în Numele Lui, Îi e la fel de indiferentă cum i-au fost și cruciadele. Când niște zeloși de sub jurisdicția papei s-au dus peste musulmani, să-i creștineze cu forța.

Să fim brutal de sinceri. Cruciadele de ce au avut loc ?

Că nu putea dormi Franz Iosif de grija mântuirii lui Saladin ?

De grija vistieriei lui Saladin, eventual.

Bani. Bani peste bani. Mulți bani peste tot. Și credința, pe nicăieri.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Bine, dar poporul român e, în majoritatea lui covârșitoare, creștin ortodox. Aveam nevoie de o clădire reprezentativă pentru religia noastră.

Pentru mine, o biserică ridicată pe un deal, în ultimul sat al țării, e infinit mai reprezentativă decât acest mausoleu opulent.

Legat de religia românilor…observăm că la fiecare recensământ, toată floarea cea vestită a întregii Românii se declară creștină. Dar dacă-i întrebi : ”Nu vă supărați, practicant sunteți ?”, cei mai mulți vor răspunde că da, că se mai duc din când în când la biserică.

Conform logicii mele, practicant nu e cel care face act de prezență în fiecare duminică, cu precizia unui ceas elvețian. Ci cel care se găsește deseori în situația de a se înfrâna de la mințit/furat/înșelat pentru că se gândește că n-ar fi conform cu directivele lui Dumnezeu. Cel care, în pragul iernii, duce 5 metri de lemne unei familii sărace, pentru că l-a învățat Dumnezeu să întindă o mână acolo unde e nevoie. Cel care n-o bârfește pe vecina care s-a dus cu o fustă prea scurtă la biserică.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Revenind la catedrală, chiar nu consider că ne lipsea.

Dar, citându-l pe Radu Alexandru (pentru cunoscători), acum e mult prea târziu să ne mai gândim cum era dacă nu era. Asta pentru că lamentarea în acest punct, când catedrala e aproape gata, e exact cum ai regreta că iubita ta e gravidă în 7 luni.

E cam târziu să te mai gândești ce puteai face să previi situația. Iar copilul ăla trebuie născut cu orice preț. La fel și catedrala. Acum trebuie terminată, pentru că nu mai există punct de întoarcere.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

În încheiere, precizez că respect credința tuturor. Dacă am vreun cititor care tocmai lecturează de pe treptele catedralei, după slujba de sfințire, vreau să știe că îi respect toate convingerile și credințele. La fel și efortul de a întreprinde un drum lung pentru un eveniment conform cu valorile lui.

Dar îl rog să se întrebe dacă, în adânc, e perfect împăcat cu ideea că slujba de sfințire s-a produs în stadiul de ne-gata al catedralei și fără binecuvântarea pompierilor.

Numa’ să fie de centenar.

25 noiembrie 2018

Mă tem că pentru nepoții noștri nu vom fi eroii care au reușit să termine Catedrala Mântuirii Neamului la 100 de ani de la Marea Unire.

Ci bizarii care au ținut cu dinții de inaugurarea unei clădiri netencuite, numai să bifeze evenimentul în acest an specific.

Vom fi cei care au plimbat mireasa prin noroiul părintesc. 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s