colectiv-1-an

3 ani de la incendiul în care au murit 64 de oameni. 65, dacă mă întrebi pe mine. Pentru că un băiat s-a sinucis după ce iubita lui a ajuns pe lista celor 64.

3 ani de acuze, vânători de vinovați și multe proteste.

Zilele ulterioare incendiului au adus numeroase proteste viscerale împotriva clasei politice, care eșuase în a proteja siguranța publică. Oglindă, oglinjoară, cine din clasa politică era la putere atunci ? Ponta. Să plece Ponta.

Protestele și presiunea publică l-au făcut pe Victor Ponta – prim ministru în funcție – să demisioneze. 

Nu l-am simpatizat niciodată pe Victor Ponta. Pentru că n-a făcut nimic care să-mi trezească admirația. Dar la treaba asta a fost un simplu țap ispășitor. Să dai vina pe el pentru tragedia din Colectiv e exact cum ai da vina pe Bolojan, dacă mâine arde Green-ul. Sigur, putea să dea o ordonanță de urgență prin care să închidă toate clădirile fără autorizație ISU din țară. Dar atunci, a doua zi, copilul tău la ce școală mai mergea ?

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Autorizația de securitate la incendiu era primul cap de acuzare la adresa guvernului.

Al doilea a fost starea sistemului medical. Pentru supraviețuitori. Dotări insuficiente, incapacitatea de a face față unui mare număr de răniți, infecții puse-n cârca spitalelor.

Nu știu cum mai arată din interior sistemul medical românesc în ziua de azi, dar știu cum arăta în urmă cu 5-10 ani, când l-am frecventat eu. Dotările erau la fel de limitate peste tot. Singura diferență o făceau oamenii din el. Am dat peste medici extraordinari, care s-au dus până-n pânzele albe ca să-mi fie bine. Și am dat peste forme de viață antropomorfe care-l făceau pe Hipocrate să plângă în mormânt. Suficient să precizez că niciodată n-am dorit răul cuiva, în afară de niște medici care au pretins șpagă din mâinile unor părinți disperați. Ai mei.

Revenind, guvernul de la acea vreme poate fi eventual vinovat că n-a făcut revoluție în sistemul medical. Că n-a tăiat bani din domenii secundare, să-i aloce spitalelor. Că n-a mărit salariile medicilor. Dar actualul guvern, cu toate păcatele lui, tocmai a mărit exponențial salariile medicilor. Și tot nu e bine.

Incendiul de la Colectiv a fost rezultatul unui cumul de factori. Iar căutarea de vinovați imediat după o traumă e în natura umană. Până la urmă, cei care au încercat – cu mai mult sau mai puțin succes – să personifice vina în cazul Colectiv, au reprezentat doar o parte a populației. Una căreia i se datorează înțelegere și respect, până la urmă. Înțelegi și punctul lor de vedere. Mai ales dacă tu sau cei dragi ție n-ați fost implicați direct în incendiu și poți analiza lucrurile la rece.

În schimb, plaga societății a fost întruchipată de cei care proclamau sus și tare că Dumnezeu a trimis foc din cer să măture păcătoșii.

Recent, după eșecul referendumului, un personaj orădean a întrebat retoric populația municipiului : ”Cărui Dumnezeu vă închinați ?”.

Întreb și eu la fel.

Cărui Dumnezeu vă închinați voi, cei cărora v-a trecut prin cap că victimele de la Colectiv au ars pentru că se aflau unde nu trebuiau să se afle ? Și anume în club, vinerea seara ?

Tu, când te afli în casa amantei, ești unde ar trebui să fii ? Dar ce minune între minuni că te-a cruțat Dumnezeu până acum.

Poate pentru că nu El face cărțile, când e vorba de tragedii ? E la curent cu ele, dar nu sunt opera Lui directă ?

Mi-l și imaginez pe Dumnezeu făcând o listă cu cei mai restanțieri moral bucureșteni și plănuind să-i adune pe toți în aceeași bodegă din centrul vechi, în 30 octombrie 2015, ca să-i extermine mai eficient. Cu o cale, să priceapă poporul că nu e de bine nici cu Halloweenul.

Iar când lista e terminată și parafată, îl vezi pe Dumnezeu pândind mulțumit la mama care-i strigă peste umăr fiicei să nu stea mult în oraș, în seara zilei de 30 octombrie ? La tatăl care-i dă bani de buzunar fiului adolescent, spunându-i în glumă să nu-i dea pe gagici ?

Astfel de idei pot să răsară doar în niște minți dezumanizate de fanatism.

În opinia mea, Dumnezeu ne cam lasă să ne desfășurăm. Să suportăm consecințele acțiunilor noastre, când e cazul. Alteori, să trecem prin drame inexplicabile. Dar refuz să cred că e autorul direct al nenorocirilor de pe pământ.

Să presupunem prin absurd că cei care susțin teoria focului din cer au dreptate. Că păcătoșii din Colectiv au fost arși prin voința divină, precum creditorii bancari ai lui Mihai Viteazul. De Mihai Viteazul.

Dar bebelușii morți sau arși iremediabil în incendiul de la maternitatea Giulești, în 2010, cu ce-au greșit ? Ei cu ce păcătuiseră ? Ah, părinții păcătuiseră ? Și s-a gândit Dumnezeu să le ardă bebelușul în brațe ca să le fie învățătură de minte ?

Nu, prieteni. Eu nu cred în așa ceva. Cred fără echivoc în Dumnezeu și-n intervenția divină. Dar nu în ordinul divin de execuție.

cropped-13023-fleur-de-lis.png

Au trecut 3 ani de la Colectiv. Au rămas atâtea răni. S-au auzit atâtea reacții vulgare, ca niște ecouri în vidul supraviețuitorilor și al celor îndurerați. Au rămas atâtea cicatrici.

Motiv pentru care, singura reacție umană și decentă atunci când constați că s-au scurs 3 ani de când 64 de oameni au murit arși, în masă, în țara ta…e să taci.

Iar apoi, să pleci capul pentru o secundă și să șoptești : ”Dumnezeu să-i odihnească.”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s