candle

Sâmbătă seara, o mașină în care se găseau 3 băieți s-a izbit frontal de un tir. Șoferul tirului e teafăr, băieții au murit. În urma impactului, mașina a luat foc, iar corpurile lor au fost carbonizate.

Știrea a șocat tot județul Bihor. Multă lume îi cunoștea. Iar pentru cei care nu i-au cunoscut – ca mine, de altfel – e grotească și simpla idee că doi tineri de 20 de ani și unul de 24 au murit carbonizați într-un accident de mașină. Sigur că tragedia ar fi fost la fel de mare indiferent de vârsta pasagerilor, dar…băieții ăștia, la 20 de ani, abia-și începeau viața. Aveau atât de multe lucruri de făcut. 

Dumnezeu să-i odihnească !

În condiții normale nu m-aș fi atins de subiect. Mi se pare vulgar să dezbați durerea altora. Dar m-a pus ăl de jos să citesc comentariile la articolul care anunța tragedia, pe site-ul unei agenții de presă bihorene, și am văzut roșu în fața ochilor. Simt nevoia să mă dezlănțui.

Toți cretinii se dau cu părerea. Absolut toți fiind acuzatori la adresa celor morți.

Ce căuta la volan un puști de 20 de ani ?

Ăăă…poate pentru că avea dreptul de a conduce, după ce îndeplinise condițiile pentru obținerea permisului ?

Erau beți.

Asta nu se știe cu certitudine. Se bănuiește. La ultima verificare, nu era tocmai ușor să măsori concentrația de alcool din sângele unei persoane carbonizate.

Șoferul conducea cu viteză excesivă. Acul s-a oprit la 130.

Da, asta e condamnabil. La fel ca ipoteticul consum de alcool. Dar nu e de competența ta, cititor de bihon, să înfierezi un copil mort. Cu siguranță poți lupta să convingi oamenii din arealul tău de răspândire că viteza și alcoolul sunt fatale la volan, dar am o vagă senzație că dacă insulți victima decedată în comentarii, sub știre, nu convingi pe nimeni.

Îmi și imaginez un adolescent teribilist care a obținut permisul ieri, citind comentariul tău, în care faci mortul în toate felurile, invocându-i atât mama, cât și pe rudele ei decedate. Fără îndoială, adolescentul se va îndrăgosti de capacitatea ta de convingere.

”Adevărul e că eu aveam de gând să mă îmbăt rangă în seara asta și să apăs accelerația până-n pământ, dar m-a convins mihai_2017 să nu.”

Dacă ceva îi va da de gândit, acel lucru va fi accidentul în sine.

Nu tu, care scrii ”nu mai mergeți cu viteză, în morții mamii voastre !”.

Un alt număr uriaș de comentarii vizau modelul mașinii. BMW. De parcă un șofer de BMW merită să moară mai mult decât un șofer de Opel.

Da, un larg segment al populației salivează la mașini germane și aspiră să le aibă, așa, de fiță. Poate era cazul și aici. Poate nu. Dar cine naiba e de vină pentru valorile malformate ale generației tinere ? Cumva societatea, care promovează non-valori pe bandă rulantă ? Pentru care cuplul tradițional e format dintr-o prostituată tunningată și o ceafă lată, la volanul unei mașini ultimul răcnet ? Toți suntem de vină pentru asta. Toți cei care se uită la Capatos, când prostituata în cauză își plânge amarul pe canapeaua lui. Urmând apoi să se ia de păr cu cealaltă amantă a mafiotului.

Cei care critică noua generație uită cine i-a crescut.

Lăsând la o parte râurile de venin îndreptate spre băieții decedați, cu ocazia asta, am văzut din nou că românii (chiar și cei de bună credință) nu prea știu să reacționeze la durerea altora.

Discursul standard pentru cineva distrus de durere nu e : ”Fii puternic. Dumnezeu dă cele mai grele bătălii numai celor în care are încredere.”

Spune-i asta tatălui pe care medicii nu l-au lăsat să vadă cadavrul ars al copilului, de teamă să nu facă infarct.

Jur în fața tuturor instanțelor văzute și nevăzute că nimeni nu vrea să fie soldatul de încredere al lui Dumnezeu. Cel care încasează barosuri în cap pe bandă rulantă. Dacă am avea de ales, probabil toți am prefera să fim proștii regimentului. Cel de la care nu ai mari așteptări, dar nici mari decepții. Cel care nu se întoarce acasă cu piciorul amputat, pentru că a luptat în prima linie.

Dar viața are marele talent de a ne încadra uneori la generali, fără preaviz. Iar când treci printr-o suferință uriașă, spune-mi cu mâna dreaptă pe Biblie și cu stânga pe inimă că nu ți se pare de-o vulgaritate fără margini să fii consolat de toți amatorii.

Vorbesc din experiență. Cazul meu e la milioane de ani lumină de tragedia celor 3 băieți, dar algoritmul e același.

Aveam 9 ani când am fost internată într-un spital din Italia, pentru tratarea limfedemului. Într-o seară mi s-a spus că a doua zi dimineața urmau să-mi fie făcute niște analize limfatice, extrem de dureroase. Mai trecusem o dată prin ele și fuseseră o traumă infinită. Chiar și acum, 11 ani mai târziu, mă gândesc cu groază la acele analize.

Am plâns toată noaptea. Familia mă încuraja, îmi spunea să fiu puternică, dar în acea noapte am conștientizat pentru prima dată că nu vreau să fiu puternică. Voiam doar să nu trec prin așa ceva. Voiam să închid ochii și să mă trezesc acasă, în pat. Cu câinele descreierat al vecinului lătrându-mi sub geam până dimineața.

2000px-Fleur-de-lis-fill.svg

Mă gândesc la părinții celor 3 băieți. Dacă-i cunoașteți, vă rog să nu le spuneți să fie puternici unor oameni care probabil nu s-au sinucis până acum numai pentru că mai au și alți copii de crescut. Ajutați-i, dacă aveți cum. La organizarea înmormântării, la toate formalitățile care-i nenorocesc și mai mult. Îmbrățișați-i, dacă sunteți apropiați. Lăsați-i să plângă pe umărul vostru, fără să le spuneți nimic. Aprindeți o lumânare pentru sufletele celor plecați.

Dar nu le spuneți să fie puternici.

Nu unor părinți care nu și-ar dori nimic mai mult decât să audă acel câine lătrând în curte, în timp ce copilul intră pe ușă.

 

14 gânduri despre “Tragedia din Gheghie

 1. Foarte frumos de ar gândi toți așa și nu ne-am mai căuta defecte uni la alți si nu ne-am bucura de răul seamănului nostru poate am trăi o lume mai frumoasă:(

  Apreciază

 2. Felicitari pentru articol, este foarte bun si ai materiale foarte tari pe blog!
  Am totusi si o observatie asupra unei singure parti din el.
  “Șoferul conducea cu viteză excesivă. Acul s-a oprit la 130.

  Da, asta e condamnabil. La fel ca ipoteticul consum de alcool. Dar nu e de competența ta, cititor de bihon”

  Consider ca este de conpetenta fiecaruia sa condamne o asemenea viteza in localitate, indiferent ca persoana ce o are e in viata sau nu.
  Faptul ca a murit nu o face cu nimic mai vinovata.
  De ce?, Pentru ca 99.99% dintre cei care aparem online cu cate o parere suntem si participanti activi sau pasivi la trafic si cei ce conduc atat de nesabuit sau cu un teribilizm total inconstient pot sa ia viata unor oameni nevinovati si acei oameni pot sa fie cei dragi noua sau noi.

  Cred ca tuturora ne place putin adrenalina (baietii) si cu siguranta fiecare am fost macar odata teribilisti (mai mult sau mai putin) fiecare. Dar trebuie sa fim foarte calculati si sa nu ne lasam luati da anumite valuri nici cand ne bucuram de putina adrenalina.

  Iar cand se intampla astfel de situatii trebuie sa inteleaga toti ca nu este laudabila performanta unei astfel de viteze, ci foarte condamnabila.

  Consider ca uni sunt influentati de vorbele lui Paul Walker: “If one day speed kills me, don’t cry because I was smiling.” si chiar daca nu se gandesc la viata lor, nu le pasa nici de a altora.

  Deci da in concluzie chiar daca bietu om a pierit, e si de competenta oricui sa fie suparat/exprime supararea pe fapta sau om in contextul dat de acul oprit la {….}.

  Apreciază

  1. Alexandru, îți mulțumesc pentru feedback. 🙂 Și pentru aprecieri. Legat de amendamentul tău, prin ”nu e de competența ta să înfierezi” mă refeream strict la tonul agresiv al celor mai multe persoane care vorbeau despre viteza excesivă a băieților. Am citit multe comentarii pline de insulte, injurii, dumnezei și mame. Nu încerc să scuz viteza aia. Chiar și Paul Walker, dacă ar mai trăi, foarte probabil ar condamna-o…cu ”mintea de pe urmă”. Îți înțeleg punctul de vedere și îl respect. Precum l-am înțeles și pe cel al comentatorilor ceva mai extremiști. Cu siguranță, toată lumea are dreptul la libertatea de opinie. Dar umila mea sugestie ar fi să exprimăm opinia aia civilizat. Cam ca această conversație. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s