love-birds-clipart-black-and-white         

          Ah, iubirea. Acest sentiment care ne domină viețile. Această temă atotprezentă în viața de zi cu zi. Acest inepuizabil izvor de conflicte.

 Ce e iubirea ?

         Scurt și la obiect, conform DEX al limbii române, iubirea e un ”sentiment puternic de afecțiune pentru cineva sau ceva”. Nu filosofăm și nu aprofundăm definiția. Nu acum.

         Azi ne preocupă strict cum anume își exprimă oamenii afecțiunea. Și de ce asta poate să nu fie suficient uneori, când pare că celălalt nu ne aude, nu ne vede și nu apreciază eforturile noastre. Indiferent că e vorba despre un partener/părinți/copii/ orice persoană iubită. Vom explora : 

Cele cinci limbaje ale iubirii 

pic1

            În anul 1992, Gary Chapman, filosof, antropolog și…preot, a adus la cunoștința umanității un concept revoluționar – ideea că oamenii își exprimă iubirea diferit, că există cinci mari modalități de exprimare și că fiecare persoană se naște cu una dominantă, dintre cele cinci.  Antropolog fiind, a studiat modurile de exprimare a iubirii în cadrul celor mai diferite culturi – de la lumea așa zis civilizată până la eschimoși, băștinași și populația unor triburi africane.

c06f8e7cd79f7bc69c2ed06e847c2042

           Concluzia a fost că absolut toată lumea, indiferent de rasă, etnie, nivel de educație, [inserați orice alt criteriu vă trece prin cap], își arată afecțiunea în cinci mari feluri : declarații, cadouri, servicii, timp petrecut în doi și contact fizic. A doua concluzie a fost, după cum am menționat anterior, că fiecare dintre noi se naște cu o predilecție spre una dintre metode. Fără să fim neapărat conștienți de asta. Iar scânteile din relații apar atunci când limbajele se bat cap în cap.

În primă fază,  ne limităm la a le detalia puțin pe fiecare. *Ordinea e absolut aleatorie.

1.Declarații 

I Love You Love You Clipart Black And White Clipartfest With Love with regard to Love Letter Clipart Black And White

            Acest limbaj NU se referă la prototipul de declarație care se activează în mintea noastră de români : ”Te iubesc și te doresc / Fără tine nu trăiesc.” În engleză e ”Words of affirmation” = ”Cuvinte de afirmație”, o variantă care mie mi se pare că sună mai pertinent. Dar în română a fost tradusă drept ”declarații”. Ideea e că se referă strict la cuvinte. La a auzi cuvinte de apreciere de la persoana iubită. Cei care au declarațiile drept limbaj al iubirii predominant pot rămâne neimpresionați de cadouri, servicii sau o excursie spontană în Hawaii, dar să fie dați pe spate auzind un : ”Mulțumesc pentru tot ce faci pentru mine.”

 2.Servicii

67878_iron-clothes_md

            Limbajul serviciilor se referă la treburile de zi cu zi și modul în care scutirea unei persoane de niște sarcini uzuale (ștersul prafului, spălatul vaselor, vopsitul gardului etc) pot fi o mare dovadă de iubire pentru cei care au, nativ, acest limbaj. Unei astfel de persoane ai putea să îi repeți 12 ore pe zi cât de frumoasă, inteligentă și zeiță e (limbajul declarațiilor), că nu se va simți niciodată la fel de iubită ca în cazul în care ai da cu aspiratorul în locul ei.

 3.Cadouri

pay_it_foward

            Limbajul cadourilor nu are nimic de-a face cu costul cadourilor. Nu presupune achiziționarea de cristale Swarovsky sau țesături cu fir de aur. În esență, e vorba doar despre încântarea care te străbate atunci când cineva îți face un cadou întâmplător și îți demonstrează astfel că s-a gândit la tine. Că ai fost în permanență în mintea lui. Că în momentul în care a văzut acel obiect, în capul lui s-a activat imaginea ta. Și-a utilizat o parte din resurse pentru a ți-l cumpăra. Chiar și dacă resursele monetare au fost în cuantum de un leu, iar obiectul în cauză un pix. Sau o bomboană. Sau ceva de calibru asemănător. În general, e suficient ca vorbitorii de limbaj al cadourilor să primească o caramea de la cine trebuie și vor fi în extaz trei zile. Cunosc eu un caz. *cough cough

 4.Timp petrecut în doi

jgb-draw-stick-figures-meet2

            Acest limbaj are de-a face cu calitatea timpului petrecut împreună. Cantitatea e opțională. E specific acelor oameni care rămân inerți în fața oricăror cadouri, declarații, etc, etc, visând doar ca partenerul să le aloce 10 minute de atenție. Sau o jumătate de oră în care să se plimbe împreună fără destinație. Pe scurt, o perioadă de timp aleatorie în care să întreprindă o acțiune aleatorie, dar împreună, amândoi prezenți și implicați.

 5.Contact fizic

pic3

            Mi-am permis să-l las ultimul, pentru că, dintre toate, e cel mai greșit înțeles. Limbajul contactului fizic NU e (doar) despre sexualitate. Pur și simplu, e vorba despre conexiune fizică la toate nivelurile. Proximitatea fizică a persoanei iubite. O îmbrățișare. O luare de mână aleatorie. E o reasigurare continuă a securității fizice și emoționale. Ca fapt divers, cel mai nociv lucru pe care-l poți face unui vorbitor de limbaj al contactului fizic e să încerci să-l consolezi verbal atunci când suferă. Dacă, fără să vrei, ai făcut vreodată asta și i-ai înșirat unei astfel de persoane toată seria de clișee : ”Valurile vieții vin și trec. Fii puternic/ă. etc”, vreau să știi că – deși la nivel rațional, omul în cauză a apreciat încercările tale stângace, pe plan emoțional s-a abținut din răsputeri să-ți dea o palmă care să te aducă la realitate. Avea nevoie de o simplă îmbrățișare. Atât. Nu de un recital din ”caietul cu expresii frumoase”.

 2000px-Fleur-de-lis-fill.svg

            Recapitulare  – rasa umană, indiferent în care parte a globului a răsărit, își exprimă iubirea prin cinci modalități principale, denumite de Gary Chapman ”limbaje”. Folosim toate cele cinci limbaje în viața de zi cu zi, dar în doze diferite. Și cu toții avem unul dominant. Conflictele apar atunci când două persoane aflate într-un schimb de afecțiune ”vorbesc” limbaje diferite. Partenerul A știe că pe el îl fac fericit declarațiile, așa că își declară toată ziua iubirea partenerului B. Partenerul B apreciază talentul oratoric al lui A, dar l-ar face infinit mai fericit să fie pur și simplu luat în brațe, fără atâta filosofie.

            În astfel de cazuri, e exact cum limba ta maternă ar fi franceza, iar a consortului, chineza. Degeaba strigați unul la altul că vă iubiți, fiecare-n limba lui. N-o să vă înțelegeți niciodată. Cel mult o să vă frustrați reciproc, pentru că investiția făcută în relație va părea că nu se întoarce niciodată.

when-is-it-time-to-break-up1

            Ce e de făcut ? Fiecare să devină fluent și în limbajul celuilalt. Tu – să iei încet la descifrat literele chinezești, să înveți silabe, cuvinte, propoziții, până poți să-i îngaimi în chineză ”Bună ziua. Eu este gagica ta.”, iar el – să se documenteze cum stă treaba cu ”La Tour Eiffel”, ”croissant” și ”Moulin Rouge”.

i-speak-french-vector-clipart_k18999079

            Astfel, n-o să mai ajungi niciodată în situația în care ai robit o după-amiază în bucătărie, să-i faci prăjitura preferată, iar ”nesimțitul” n-a apreciat deloc. Sau tu, bărbat, să fi bătut toate florăriile în căutarea celui mai frumos buchet, iar ingrata ți-a zis doar un ”mersi” anemic. Toate eforturile au fost lăudabile, dar persoana, obiectul dorurilor, avea nevoie de altceva atunci. Limbajul lui/ei era altul. Iar eforturile trebuiau doar redirecționate spre direcția importantă pentru el/ea.

 Acum apare întrebarea :

101d3721-a513-41d0-be9d-35103c667a5a

Cum pot să-mi dau seama ce limbaj al iubirii am eu ?

           În principiu, dacă ai ajuns cu lectura până aici, ar trebui să ai deja o bănuială. Dacă n-ai nicio idee, atunci tot ce ai de făcut e să deschizi ochii pe viitor. Cadourile, timpul împreună, contactul fizic, serviciile și declarațiile sunt lucruri prezente în viața tuturor, pe care le trăim zilnic. Atunci când primești dovezile astea de afecțiune, trebuie doar să fii puțin atent care dintre ele te încântă mai tare. Când te simți cel mai iubit. Dar asta cere puțină muncă de investigație. Pentru cine vrea calea ușoară și se întâmplă să fie și vorbitor de engleză, există un test rapid pe site-ul oficial : http://www.5lovelanguages.com/ . Click pe link => click pe butonul mov, uriaș, care zice ”Learn your love language” și delectează-te. Rezultatul va fi afișat sub forma asta :

cats-crop(a se consemna scorul zdrobitor pe care l-am obținut eu la capitolul ”servicii”) 

Întrebarea numărul doi :

Cum pot să-mi dau seama ce limbaj al iubirii are gagică-mea/mama/tata/obiectul afecțiunii mele ?

1.practici toate cele 5 variante și vezi care-i trezește cel mai mult interesul

2.îl/o inviți să facă testul pe site

3.(cea mai dezirabilă opțiune) îi spui despre concept și întrebi persoana direct unde estimează că s-ar încadra

             Toată filosofia se reduce la o instrucțiune simplă – identifici limbajul tău, identifici limbajul persoanei, vezi cam cum se manifestă fiecare, găsești sfânta cale de mijloc, astfel încât să fie îndeplinite (măcar în mare parte) nevoile amândurora. Sfârșit.

2000px-Fleur-de-lis-fill.svg

             Acest articol a fost inspirat de cartea ”Cele cinci limbaje ale iubirii” – Gary Chapman. Ușor găsibilă pe net. Prinsă la reducere, costă 13 lei. Într-un fel, tot textul de mai sus a fost recenzia acestei cărți, care mie, una, mi-a adus o valoare uriașă în viață. La fel și oamenilor din jurul meu. Pentru că e imposibil să rămâi la fel după ce o citești. Undeva, în interior, se activează impulsul de a verifica mereu dacă nevoile persoanei de lângă tine sunt îndeplinite. Și oricând oferi ceva, o faci pentru că așa simți. Nu dai ca să ai ce reproșa după aia. Când atingi acest punct, relația (fie ea sentimentală sau nu), suferă o schimbare alchimică.

           Ultimul punct pe ordinea de zi – ce competență am eu să predau omenirii ”moduri de exprimare ale afecțiunii” ? Absolut niciuna. Am doar calitatea de a fi citit o carte remarcabilă, a cărei esență tocmai am dat-o mai departe. Cu plăcere.

Un gând despre “Cele cinci limbaje ale iubirii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s