familypic

Scurtă introducere.

            În prezent, România traversează o criză a populației. Sporul demografic național e negativ. În traducere, mor mai mulți români decât se nasc. Lunar, numărul deceselor depășește numărul nașterilor cu aproximativ 5-6000. Diferența nu e sesizabilă instant, dar pe termen lung e destul de rău. Adunăm minusul de 5500 de oameni din luna mai cu minusul din luna iunie, cu cel din iulie și o ținem tot așa până la sfârșitul anului. În 31 decembrie tragem linie și  vedem că populația țării s-a diminuat, pentru că pe parcursul a 12 luni, au murit multe zeci de mii de oameni, fără să se nască alții în locul lor. Întrebare legitimă :

De ce nu se nasc alții în locul lor ?

            Răspuns : Pentru că deși majoritatea tinerilor vor să devină părinți la un moment dat, preferă ca fericitul eveniment să se petreacă doar după ce ating o oarecare securitate financiară și socială. Adică vor ca bebe să vină atunci când sunt siguri că vor avea și cum să-l întrețină. O atitudine cât se poate de normală și lăudabilă. E un fel de contract între ei și societate. ”Oferă-mi mijloace să mă dezvolt profesional, să ating siguranța financiară, apoi o să perpetuez și specia, nu e o problemă.” În teorie, sună promițător. În practică, bate vântul prin maternități. Constatăm eșecul contractului. Cineva nu și-a îndeplinit partea.

Un reprezentant al speciei bebelușilor. În România, această specie are exemplare insuficiente.

175038-Cute-Baby-In-A-Bear-Costume

Mirror, mirror on the wall/ Who’s the guiltiest one of all ?

            Dacă ar fi să pun un pariu legat de cine poartă o parte uriașă din vină, mi-aș pune toți banii pe…societate. Câteva exemple de moduri prin care natalitatea în România e descurajată indirect :

Ø  Lipsa unor salarii decente pentru tineri, care i-ar determina să n-o mai ia la pas prin alte țări, unde munca le e valorificată corect. Raționamentul ăsta e simplu și intuitiv. Nu e operație pe creier. Muncești => primești un salariu echivalent cu efortul (fizic sau intelectual) depus => ești mulțumit profesional => vrei o familie.  

Ø  Lipsa unor programe care să ofere soluții unei familii în care ambii părinți muncesc intensiv iar copilul nu are cu cine să stea. Nu toată lumea are bunici, mătuși sau rude care să-și ofere asistența atunci când părinții nu sunt disponibili. Bonele sunt scumpe. Iar concluzia naturală este : Decât să-l facem și să-l ținem sechestrat în apartament, singur, toată ziua, mai bine nu-l mai facem.

Ø  Zero susținere pentru gravidele singure care oscilează între a păstra copilul, sau a-l avorta pentru că nu-și permit să-l întrețină. A nu se interpreta că fac parte dintre militanții împotriva avortului. Nu. În opinia mea, când problema se pune între avort sau abandon, s-a închis cazul. Niciun copil nu trebuie abandonat. Niciodată. În schimb, când avem de-a face cu o femeie care alege să-și întrerupă sarcina pentru că e singură, nu are susținere de niciun fel și nici mijloacele financiare pentru a îngriji bebelușul, dar în adânc, se gândește că în alte circumstanțe, ar fi păstrat sarcina, lucrurile stau cu totul altfel. E posibil ca această ipotetică femeie să fie la o consiliere psihologică distanță de decizia păstrării copilului. Dar cum nimeni nu i-o pune la dispoziție, probabil va sfârși prin a crește statisticile avorturilor. Iar atunci cine e de vină ? Ea, care a renunțat la copil din disperare, sau societatea, care asistă neputincioasă la propria viață și nu face nimic pentru a preîntâmpina astfel de cazuri ?

            Sigur că lista de rateuri ale societății e mult mai lungă. Cele trei pe care le-am ales au un scop strict ilustrativ.   

            Acum, într-un astfel de context, în care natalitatea e bătută de soartă din toate direcțiile, exista în mod clar necesitatea unei inițiative civice care să facă ceva în privința asta. O…Coaliție pentru familie. Iar Coaliția s-a materializat. Dar, necaz și durere, nu și-a înțeles menirea.

          Scurt istoric. În urmă cu un an și ceva, în spațiul public românesc a apărut o asociație intitulată Coaliția pentru familie, care și-a justificat existența prin dorința de a ameliora criza prin care trece familia românească. Un scop legitim, lăudabil și dezirabil. Suna a ceva ce aș susține și eu. Iar în acel moment de tandrețe, Coaliția a simțit nevoia să aplice un topor în capul potențialilor ei susținători progresiști, pentru a beneficia de aplauzele conservatorilor. Lovitura a venit sub forma publicării scopului suprem, a misiunii, cum îi spun ei, pe site-ul oficial. Citez :

 ”Misiunea noastră este să protejăm și să sprijinim familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.”

 M-am liniștit.

Suntem în siguranță, oameni buni. Acești bravi soldați ai patriei au identificat cea mai mare problemă a societății noastre – homosexualii – și sunt aici să ne salveze poporul de la dispariție. Din păcate, noi, restul, ne-am născut cu niște limite intelectuale severe și nu am reușit să ne dăm seama până acum că gay-ii sunt de vină pentru tot ce merge prost. Dar, hei, important e că avem Coaliția să ne țină de mânuță și să ne arate calea cea dreaptă. Pentru că, desigur, imediat ce vor câștiga războiul sfânt pe care-l duc acum cu homosexualii și vor reuși să-i izoleze într-un colț de lume – preferabil Insula Șerpilor – de unde să nu-și mai poată exercita influența malefică asupra societății românești, toate problemele noastre se vor rezolva :  

1.      Natalitatea va exploda. În decurs de 3 luni, numărul nașterilor îl va depăși pe cel al morților cu 10 000. De fapt, cuplurile abia așteptau să se reproducă, dar erau intimidate de ideea că un procent infim din populație se simte atras de oameni de același sex. Asta le bloca gândirea, planurile pentru viitor și organele reproductive. Din fericire, o dată cu înlăturarea homosexualilor, situația se va schimba complet. Poporul român va deveni atât de numeros, încât chinezii vor lua lecții de la noi.

2.      Nu va mai avea loc niciun avort. Problema reală a gravidelor singure nu a fost niciodată partea financiară sau lipsa de susținere emoțională. Știm cu toții că în realitate erau terifiate de ideea că acel copil ar crește și la un moment dat ar putea să vadă doi bărbați ținându-se de mână pe stradă. De neconceput.

3.      Orfelinatele vor înceta subit să mai fie sediile mondiale ale suferinței, neglijenței și abuzurilor, și se vor transforma în niște minunate centre de dezvoltare personală. Copiilor abandonați li se va asigura cel mai bun cadru pentru a crește sănătos, astfel încât să nu simtă lipsa părinților care i-au lăsat să moară într-un șanț. De ce nu s-a realizat acest lucru până acum ? Din cauza homosexualilor. Nu se știe exact ce legătură au avut ei cu toată treaba, dar din moment ce Coaliția pentru familie i-a identificat drept supremul impediment în dezvoltarea familiei și a natalității, ei trebuie să fie de vină și aici.

4.      Familia tradițională românească nu va mai fi formată dintr-un bețiv violent, o victimă depresivă și un copil traumatizat. Știm cu toții că bărbatul care își bate soția și copiii nu o face pentru că ar fi un degenerat care merită să fie ținut în lanțuri la psihiatrie. Nu. Atunci când își învinețește copilul, o face din frustrarea că există gay pe lume și din cauza lor el și-a ratat viața.. Din fericire, o dată cu dispariția gay-lor, se va transforma într-un tată model, un patriarh atent la nevoile familiei, care îi va aduce flori soției în fiecare zi.

5.      România nu va mai fi pe primul loc în Europa la categoria adolescentelor însărcinate. Cumva, gay-ii erau de vină și pentru copiii care din ignoranță procreează alți copii. Nu lipsa educației sexuale. Nu pudibonderia adulților din jurul lor. Ci gay-ii.

Atenție, cetățeni ! Zilele de glorie au venit. Tot acest haos al familiei românești va înceta de îndată ce eradicăm amenințarea gay dintre noi. Nu știm exact care a fost contribuția lor la crearea problemelor mai sus menționate, dar Coaliția pentru familie, care deține adevărul universal, a decretat că lupta împotriva homosexualilor e primul pas pentru a le rezolva. Crede și nu cerceta.

3569299938_152d5e056e_b-998x663

Tu, cel care citești acum, nu simți cum te cuprinde un fior patriotic, nu simți impulsul de a pune mâna pe un carton și un marker, din care să fabrici o pancartă despre Adam and Eve, not Adam and Steve, pe care s-o etalezi la viitorul marș al Coaliției ? Pentru că, bineînțeles, e esențial să milităm cu toate forțele împotriva căsătoriilor gay. Și nu ne lăsăm până nu reușim să mutilăm medieval Constituția.

…pentru că ăsta e scopul ultim, nu-i așa ? Modificarea articolului 48 din Constituție, referitor la familie și căsătorie.

”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

 Miza e înlocuirea expresiei ”între soți” cu ”între un bărbat și o femeie”.

Această prețioasă inițiativă de a altera Constituția într-un mod profund homofob a apărut la începutul anului trecut. Coaliția pentru familie a demarat o petiție națională pentru revizuirea articolului 48. Au recrutat voluntari din toate cultele religioase creștine din România. Rezultatul ? Trei milioane de semnături. Pasul următor ? Organizarea unui referendum pe tema modificării Constituției. În consecință, dacă ești cetățean român și ai minimum 18 ani, într-o lună sau două vei fi întrebat oficial dacă ești de acord ca sintagma ”căsătoria liber consimțită între soți” să se transforme în ”căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Ideea că banii publici vor fi irosiți pentru organizarea unui referendum anti gay e de-a dreptul încântătoare. Asta nu înseamnă că nu mă voi prezenta la vot. Dimpotrivă. Mă duc și votez Nu. Nu sunt de acord cu discriminarea bazată pe orientarea sexuală.”, din străfundul sufletului. Foarte probabil, demersul meu va fi în zadar, considerând că numerosul electorat conservator abia așteaptă să pună ștampila pe interzicerea căsătoriilor gay. Iar referendumul va trece. Articolul 48 va fi modificat radical. Constituția, fiind legea fundamentală a unei țări, nu poate fi schimbată de trei ori pe zi. Reușești să bagi homofobia în Constituție – acolo va rămâne. Mulți ani.

Într-o lume ideală pentru Coaliție, pe ușile oficiilor de stare civilă ar scrie :

289542-nogays

Mi se pare trist faptul că tirania majorității e pe cale să-și facă magia din nou. Argumentul ”majoritatea/mulțimea a decis”, stă, desigur, la baza democrației. Dar, din punctul meu de vedere, majoritatea e legitimată să ia decizii în legătură cu subiecte care privesc întregul colectiv, și nu drepturile minorităților în mod particular. Scurtă paranteză. Coaliția pentru familie susține că demersul lor nu urmărește îngrădirea vreunui drept, pentru că în România, homosexualii nu au în prezent dreptul de se căsători. Foarte drăguț. Asta înseamnă că acțiunea de interdicție e strict preventivă. Să nu le vină ideea în viitor. Remarcăm cu tristețe că fondatorii Coaliției s-au născut în secolul greșit. Își irosesc talentele totalitariste cu noi – un public nevrednic – când ar fi putut face carieră ca stăpâni ai unor plantații de bumbac sau ca înalți episcopi ai Inchiziției.

Revenim la deciziile luate de majorități. ”Mulțimea vrea.” e un pseudo-argument. Ca să lucrez cu materialul clientului, le amintesc entuziaștilor că sfânta mulțime a fost cea care l-a condamnat pe Isus la o moarte în chinuri și a grațiat un infractor. Voința mulțimii se mulează întotdeauna pe voința celui care știe să-i manipuleze cel mai bine. Sub nicio formă nu pornesc de la premisa că toți cei trei milioane de semnatari ai petiției au fost o turmă de oi, ghidată de bastonul de aur al patriarhului Daniel, dar…să nu ne mințim. Nu e de parcă fiecare om din cei trei milioane ar fi stat să analizeze îndelung dilema, să o filtreze prin propria experiență de viață, apoi să decidă cu argumente concrete de ce vrea așa și nu altfel. Sunt convinsă că majoritatea au semnat pe bază emoțională. Pentru că așa a spus preotul că e bine. Pentru că așa ar face un bun creștin. Pentru că Dumnezeu îi iubește pe cei care semnează.

Așa s-au recoltat semnături într-o biserică din județul Timiș :

Semnaturi-Legea-Familiei-Traditionale-Timisoara

            Pe site-ul oficial, Coaliția pentru familie se declară apolitică și neafiliată vreunui cult religios. (Da, le-am citit site-ul. Și postările de pe facebook. Mi se pare de bun simț să te informezi în legătură cu un lucru înainte să ștergi pe jos cu el. Ca fapt divers, am remarcat că cel care administrează pagina de facebook a Coaliției e un mare talent în ale comunicării. Răspunde la comentariile haterilor cu replici tăioase, inteligente și ușor sarcastice. În alte circumstanțe, eu și administratorul am putea deveni prieteni.)

            În traducere liberă, neasocierea cu o confesiune anume înseamnă că scopul Coaliției e să reunească toate cultele creștine din România sub steagul homofobiei. Misiunea a reușit parțial, dar nu poate fi negat faptul că majoritatea semnăturilor au fost strânse prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române. În consecință, la nivelul percepției publice, Coaliția era un fel de extensie a BOR.

Personal, nu sunt atât de limitată încât să am vreo problemă cu o Biserică sau alta. Sunt adepta coexistării. Subliniez acest lucru pentru că urmează să dau un exemplu legat de BOR și nu aș vrea să fie interpretat ca un atac la adresa cultului ortodox. Nu e cazul. Când emit o critică fundamentată, mi-o asum public. Acum e vorba de o simplă remarcă.

De fiecare dată când aud comentarii legate de standardele morale ale BOR, mă gândesc inevitabil la Ștefan cel Mare, pe care nu demult l-au declarat sfânt. Niciun om zdravăn la cap nu i-ar contesta vreodată meritele istorice, politice și militare. Dar…unde și pe ce planetă e Ștefan cel Mare reper de moralitate ? Ce anume l-a calificat pentru titlul de sfânt ? Sacii cu aur direcționați spre construcția mănăstirilor ? Faptul că era heterosexual, deci valid în ochii Coaliției pentru Familie ?  Atât de hetero era, încât la finalul mandatului de voievod, probabil jumătate dintre copiii nelegitimi din Moldova erau ai lui. Da, Coaliția l-ar iubi. Ștefan era un băiat fin, care susținea natalitatea și sporul demografic.

În consecință, de fiecare dată când un oficial al Bisericii Ortodoxe vorbește despre criterii morale, în mintea mea apare imaginea lui Ștefan cel Mare. Aparent, pentru comisia de acordare a titulaturii de sfânt, moralitatea persoanei în cauză e opțională, cât timp a murit de câteva sute de ani, iar în timpul vieții, a avut grijă să cotizeze masiv la biserici. Peste vreo 200 de ani, Biserica ar fi în stare să-l canonizeze și pe Freddie Mercury. Doar dacă ar fi trecut mai des pe la cutia milei….

Screenshot_2017-05-16-17-11-36_1

      Acest articol a pornit de la sporul demografic negativ din România și a ajuns la viața sentimentală a lui Ștefan cel Mare. Mi-aș cere scuze pentru incoerență, dar constat că ordinea ideilor înșiruite aici nu e mai incoerentă decât acțiunile Coaliției pentru familie, care inițial a apărut pe scena publică în rolul eroului dispus să lupte pentru ameliorarea problemelor familiei românești și a sfârșit prin a-și canaliza întreaga energie pe o acțiune inutilă și discriminatorie, precum interzicerea preventivă a unui drept care nici măcar nu există în prezent. Coaliția pentru familie s-a născut talent și va muri speranță. În loc să fie o sursă de susținere și protecție pentru familii și copiii defavorizați, a devenit un pitbull care vânează gâtul comunității LGBT. 

În consecință, stimată Coaliție, te rog să nu mă ierți dacă voi face propagandă împotriva ta de fiecare dată când am ocazia. Ești o soluție falsă la o problemă cât se poate de reală. Iar dacă nu poți gestiona situația într-un mod uman și adecvat, jos de pe scenă. Să urce alții mai competenți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s